Гюлен дело съд Турция обвинение държавен преврат защита
Фетхуллах Гюлен

Кой е Фетхуллах Гюлен, обвинен от турските власти за организатор на пуча?

Проповедникът Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвини за участие в организирането на опита за преврат отрича да има нещо общо с пуча.
„Много пъти съм говорил за това, че съм поддръжник на републиканците, но  никога не е съм бил привърженик на държавните преврати“, заяви Гюлен.

Фетхуллах Гюлен е турски проповедник и ислямовед, който е водач на влиятелното движение “Гюлен“. То се състои от доброволни организации, които са обединени под общото ръководството на проповедника.

Той е обвиняван от привържениците на светска Турция в подкопаване на светския характер на държавата, а радикалните религиозни кръгове го обявяват за неверник.

Гюлен е роден през 1941 година в Ерзурум. Изнася първата си проповед на 14 години. Става последовател на Саид Нурси, който призовава мюсюлмани и християни да обединят усилията си срещу агресивния атеизъм.

Фетхуллах ГюленГюлен е избран за най-влиятелния, жив интелектуалец през 2008 г. от сп. „Форин Полиси“.  Той работи за разпространение на т.нар. „толерантен Ислям“, основан на алтруизъм, трудолюбие и добро образование.

Гюлен не живее в родината си от 1999 г., когато решава да остане в доброволно изгнание в САЩ, щата Пенсилвания. От 2000 г. срещу него се води задочен процес в Турция по обвинение в опит за подкопаване на светската власт. През 2008 г. делото беше прекратено поради липса на доказателства.

gulenПрез 2014 г. Ердоган обяви открита война на Гюлен, обявявайки, че духовникът работи за свалянето му от власт. Турският президент поиска Гюлен да бъде екстрадиран от САЩ в Турция, за да бъде съден за опит за преврат и дестабилизиране на Турция.

- реклама -