Джо Байдън

Кой е Джоузеф Байдън и какво обеща на американците новият президент на САЩ

Новият президент на САЩ Джоузеф Байдън е роден в Скрънтън, Пенсилвания и понастоящем живее в Уилмингтън, Делауер.

Джоузеф Байдън е заклет демократ, вицепрезидент в администрацията на Барак Обама и бивш сенатор от щата Делауеър.

Той е роден на 20 ноември 1942 година в град Скрентън, щата Пенсилвания, в англо-ирландско католическо семейство. Учи в училището „Света Елена“ в Уилмингтън и академията „Арчмър“ в Клеймонт. В юношеството и младостта си Байдън страда от заекване, но го преодолява посредством дълги часове рецитиране на поезия пред огледало.

Джоузеф Байдън завършва университета в Делауеър през 1965, където специализира история и политология, а по-късно през 1968 и юридическото училище на Сиракузкия университет в щата Ню Йорк. Същата година защитава докторат по право.

На следващата 1969 Байдън започва правната си практика в Делауеър. До 1972 работи като адвокат в управлението за държавни защитници в град Уилмингтън, а след това основава собствена юридическа кантора „Байдън енд Уолш“.

От 1970 до 1972 е консултант в Ню Касъл в щата Делауеър.

През 1972 едва на 30-годишна възраст е избран за сенатор и става петият най-млад законодател в историята на САЩ.

Като сенатор той се концентрира върху изтеглянето от Виетнам, околната среда, гражданските права и „промяната“. Байдън е преизбиран за сенатор през 1978, 1984, 1990, 1996 и 2002. Той също така е най-дългогодишният сенатор от щата Делауеър.

В Сената Байдън оглавява юридическата комисия, влиза в състава на комисията по международни въпроси, където ръководи подкомисията по европейски въпроси. Той се откроява сред сенаторите с това, че пътува до работното си място с държавната железница и с това, че е на дъното на таблицата по лично богатство, оценявано на $100 000-$150 000.

Демократът участва в президентска надпревара за трети път.

За пръв път през 1987, когато е смятан за доста силен кандидат, но е обвинен, че е плагиатствал от речта на лидера на британските лейбъристи Нил Кинък, което проваля кампанията му. За втори път сенаторът обяви кандидатурата си в края на януари 2007, но година по-късно, след като получава само 1% от делегатите в щата Айова, отново се оттегля.

На 23 август 2008 тогавашният все още кандидат за Белия дом Барак Обама избира Байдън за свой подгласник. На 20 януари 2009 той става официално вицепрезидент на САЩ.

Джо Байдън има репутацията на силен дипломат и решителен международен лидер. През 1974 г. списание „Тайм“ го включва в своя списък „200 лица на бъдещето, които ще изграждат историята“.

Байдън има два брака, след като първата му съпруга и 13-месечната им дъщеря загиват в автомобила катастрофа през 1972.

Той има двама синове от първия брак и дъщеря от втория. През 2015 година големият син на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън – Джоузеф „Бо“ Байдън, почина на 47-годишна възраст от рак на мозъка. Байдън-младши, който в годините 2006-2015 беше главен прокурор на щата Делауеър, страдаше от тежкото заболяване дълго време.

Какво обеща Байдън на американците?

Вътрешна политика

Koгaтo oфициaлнo oбяви yчacтиeтo cи в пpeзидeнтcĸaтa нaдпpeвapa пpeз 2020 г., Джo Бaйдън зaяви, чe ce зacтъпвa зa двe нeщa – paбoтницитe, „изгpaдили тaзи дъpжaвa“, и цeннocтитe, ĸoитo мoгaт дa пpeoдoлeят нeйнитe paздeлeния.

Кандидатът на Демократическата партия възнамерява, ако спечели изборите, да подкрепи американската полиция и обвинява настоящия държавен глава в стремежа му да ограничи финансирането на правозащитните органи в страната.

Демократът се застъпва за по-голяма прозрачност при разпределението на работата на правоприлагащите органи и ясно очертаване на правомощията на длъжностните лица, отговорни за този въпрос.

Байдън обещава да премахне расизма в американското общество и да създаде равни условия за финансови успехи.

Демократът обвинява президента Тръмп за несправяне с коронавирусната криза.

Байдън заяви, че ако бъде избран за президент, ще наложи ваксините срещу коронавирус да бъдат безплатни за всички американци като част от националната стратегия за „изпреварване на този вирус“.

„Щом получим безопасна и ефективна ваксина, тя трябва да бъде безплатна за всички, независимо дали сте застраховани или не“, каза Байдън в реч, в която представи плана си за реагиране на пандемията.

Зa дa ce cпpaви c нeпocpeдcтвeнoтo въздeйcтвиe нa ĸopoнaвиpycнaтa ĸpизa, Бaйдън oбeщa дa пoxapчи „ĸaĸвoтo e нeoбxoдимo“ зa oтпycĸaнe нa зaeми зa мaлĸия бизнec и yвeличaвaнe нa диpeĸтнитe пapични плaщaния нa ceмeйcтвaтa.

Джо Байдън също обвинява администрацията на президента Доналд Тръмп за „престъпните“ разделения на семействата на мигранти на границата на САЩ с Мексико.

Дpyг ĸлючoв мoмeнт oт пoлитиĸитe мy, ĸoйтo ce paзличaвa знaчитeлнo oт тoзи нa Дoнлaд Tpъмп, e пoзициятa oтнocнo oĸoлнaтa cpeдa. Бaйдън cмятa, чe измeнeниeтo нa ĸлимaтa e eĸзиcтeнциaлнa зaплaxa и зaяви, чe щe cъбepe ocтaнaлия cвят, зa дa дeйcтвa пo-бъpзo зa oгpaничaвaнe нa eмиcиитe.

Външна политика

Байдън обвинява Тръмп, че е причинил загуба на доверие и уважение към американската дипломация на международната сцена.

Джо Байдън е дългогодишен член на Сенатската комисия по външни отношения. В отговор на отказа на Конгреса на САЩ да ратифицира договора SALT II, подписан от съветския лидер Леонид Брежнев и президента Джими Картър през 1979 г., Байдън по своя инициатива се среща с министъра на външните работи на СССР Андрей Громико, информира го за американските тревоги и интереси и осигурява няколко промени, които вземат предвид противопоставянето от страна на Комисията по външни отношения.

В речта си в университета в Ню Йорк през 2019 г. Байдън заяви: „Според мен, външната политика в действителност е вътрешна политика, а вътрешната политика е външна политика. Те са дълбоко свързани”. Той добави, че сигурността на САЩ е пряко зависима от това да има „най-силната възможна мрежа от партньори и съюзници, които да работят един с друг“.

Байдън, който е от ирландски произход, иска да установи по-тесни отношения с определени държави и особено с Франция. Той се обяви за връщането на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) като партньорство срещу Китай по отношение на 5G. Гърците се ползват с пълната подкрепа на Байдън, който познава добре нуждите им и се старае да решава проблемите им.

Що се отнася до Русия, позицията му е, че Путин атакува западната демокрация и се опитва да отслаби НАТО.

Байдън е привърженик на създаването на специална комисия за разследване на атаките на Русия срещу американската демокрация и оказване на по-голям натиск върху Русия с помощта на НАТО и Европейския съюз.

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън обеща на Русия, че ще има последици заради намесата ѝ във вътрешните работи на страната.

Американското разузнаване подозира Русия, Китай и Иран в желание да се намесят в президентските избори в Съединените щати, като Москва категорично отхвърля каквато и да е намеса.

Байдън смята, че в момента Русия представлява най-голямата заплаха за САЩ на международната сцена.

„Вярвам, че в момента Русия е най-голямата заплаха по отношение на подкопаването на нашата сигурност и съюзи“, каза той. „Второ, вярвам, че Китай е най-големият ни конкурент“.

Съветниците на Байдън приемат, че Китай е „авторитарен режим, който подкопава интересите на САЩ“.

Байдън подкрепя военно обграждане на Китай и разработване на съюзи със страни от региона, но уточнява, че е отворен за работа с Китай по глобални въпроси, за създаване на съюз срещу Китай чрез вдигане на митата за Япония, Южна Корея и Европа и за поддържане на по-малко агресивна реторика.

По същия начин Байдън защитава връщането на Вашингтон към многонационални споразумения, аргументирайки, че оттеглянето от организациите на ООН само отваря пространство за Китай на международната сцена.

Байдън редовно пътува до Балканите през 90-те години, застъпва се вдигането на оръжейното ембарго и обучението на босненските мюсюлмани, разследването на военни престъпления и военни удари на НАТО.

Според Байдън на среща с югославския президент Слободан Милошевич той го нарича „военнопрестъпник“, макар някои от присъстващите на срещата да не си спомнят такова изказване. В автобиографичната си книга „Promises to Keep“ Байдън се описва като водеща фигура в определянето на американската политика за Балканите, съществено спомагайки за убеждаването на президента Бил Клинтън да се намеси с военна сила във войната в Босна и Херцеговина, но според служители в Конгреса, както и записите на гласуванията и речите му, ролята му не е била ключова.

Байдън нарича приноса си в определянето на политиката на САЩ спрямо Балканите „най-гордият момент в обществения ми живот“, наред с работата си по приемането на Закона против насилие срещу жените. Той призовава за разширение на НАТО преди това да е станало модерно.

Украинската връзка

Бившият генерален прокурор на Украйна Виктор Шокин заяви, че е имало опит за отравянето му в Гърция и той не изключи в това да е замесен предишният американски вицепрезидент.

По това време Шокин е разследвал за корупция украинската частна газова компания „Буризма”, където като консултант бе назначен Хънтър Байдън, синът на Джо Байдън.

При посещението си в Украйна като вицепрезидент Байдън-старши е настоявал от президента Петро Порошенко да уволни Шокин уж за корупция, в противен случай Украйна нямало да получи заем от $1 млрд от МВФ, който е командван от САЩ.

Противниците на Байдън в САЩ подозират, че той е търсил разправа с Шокин в полза на сина си. Участието на сина му в украинска фирма е конфликт на интереси, защото Байдън е отговарял за Украйна в администрацията на Барак Обама.

Републиканецът Майк Пенс поиска до изборите Байдън да даде разяснение за скандала със сина му за възможната намеса на баща му към доходите и кариерата му в Украйна и Китай. „Американският народ е в правото си да знае на какво са били способни Джо Байдън и неговото семейство“, каза Пенс, напомняйки, че последните три години водещите американски медии организираха истински „лов на вещици” на президента Доналд Тръмп. Пенс наблегна на това, че компрометиращите демократа събития са станали, когато той е бил вицепрезидент на САЩ.

Той мотивира въпросния срок за обясненията на Байдън с вероятността, че при евентуалното му избиране за президент на САЩ той ще се постарае да увеличи броя на демократите във Върховния съд и да не допусне разследване срещу сина си.

- реклама -