Кой е атентаторът от Виена?

Извършителят на нападенията вчера във Виена е 20-годишен мъж, осъждан преди за принадлежност към терористична организация. Това обяви днес пред австрийската агенция АПА министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер, предаде ДПА.

Нападателят е гражданин на Австрия и Северна Македония. Казва се С. Куртин.

Полицията е влязла в 15 жилища и е задържала няколко души, свързани със заподозрения, каза още Нехамер, предава БТА.Полицията е смятала, че той не е способен да планира атака във Виена, добавя журналистът.

Издирват се още извършители.

Преди нападението 20-годишния атентатор е публикувал в Instagram няколко снимки, на които държи автомат, мачете и пистолет и полага клетва за вярност към главатаря на ИДИЛ.

По първоначална информация мъжът има криминално досие. Твърди се, че е обявил в мрежата намерението си да извърши атентата.

Както съобщи министърът на вътрешните работи Карл Нехамер, атентаторът е бил опасан с експлозиви и въоръжен с автомат, пистолет и мачете. Министърът подчерта, че убитият от службите за бързо реагиране (WEGA) атентатор без съмнение е бил привърженик на радикалната ислямистка терористична групировка.

На 25 април 2019 г. е бил осъден на 22 месеца затвор за опит да замине за Сирия, за да се присъедини към ИДИЛ. На 5 декември е освободен условно предсрочно.

- реклама -