Кои са претендентите за премиерския пост на Острова

Вече има почти пълна яснота кои ще бъдат кандидатите за нов лидер на британската Консевративна партия и следващ премиер на страната.

В четвъртък Борис Джонсън подаде оставка като лидер на партията, но ще остане на поста си като премиер, докато не бъде избран негов наследник.

Двама бивши министри на здравеопазването са последните имена във вече дългия списък на кандидати. Това са Саджид Джавид и Джереми Хънт.

Всеки претендент намира свой начин да обяви кандидатурата си.

Джавид и Хънт наравиха това в статии във вестник „Сънди телеграф“. И двамата призовават за намаляване на данъците. Джавид говори за премахване на увеличението на националната застраховка, а Хънт иска да помогне на бизнеса.

Назначеният в сряда за министър на финансите Надим Захауи и министърът на транспорта Грант Шапс също са сред последните кандидати.

Шапс между другото заяви, че през последните 3 години никога не е заговорничил срещу Борис Джонсън, което бе изтълкувано като упрек към колегите му, че са свалили премиера от власт.

Но както отбелязват британските журналисти, през следващите дни могат да се очакват доста „нечисти словесни схватки“ в опит на кандидатите да стигнат до финалното гласуване.

Подалият оставка във вторник вечер финансов министър Риши Сунак също обяви своята кампания.

Съюзници на външния министър Лиз Тръс казаха, че тя ще се включи в надпреварата, сочи информация на „Мейл он сънди“.

И Тръс, и Шапс са недоволни от Сунак и неговата данъчна политика.

В списъка са още главният прокурор Сюела Брейвърман, министърът, отговарящ за равноправието, Кеми Баденох и председателят на парламентарната комисия за външни работи Том Тугендхат.

Министърът на отбраната Бен Уолъс, смятан за един от водещите претенденти, обаче заяви, че няма да се кандидатира.

Графикът за избора на нов лидер ще стане ясен в началото на следващата седмица, но дотогава със сигурност ще има още имена и повече подробности какви приоритети ще има всеки кандидат.

- реклама -