Кои са най-важните профилактични прегледи и изследвания?

Кои са най-важните профилактични прегледи и изследвания? Погрижете се за здравето си заради себе си и заради хората, които ви обичат и имат нужда от вас.

Darik.bg събира на едно място най-важните профилактични прегледи и изследвания. Препоръчително е да ги правите редовно, за да избегнете неприятната изненада от здравословен проблем.

Пълна кръвна картина

Пълната кръвна картина, или накратко CBC, е най-често изискваният тест, тъй като предоставя информация за цялостното здравословно състояние на човека.

Показателите, които могат да се вземат предвид, са между 8 и 30, но най-важните от тях са еритроцитите (червените кръвни клетки), левкоцитите (белите кръвни клетки), тромбоцитите, хемоглобинът и холестеролът (HDL и LDL).

Тест за нива на глюкоза

За хората с наднормено тегло скринингът на кръвната захар е изключително важен тест, който показва рисковете от диабет. Високите нива на кръвната захар са предпоставка за увреждане на коронарните артерии, натрупване на плаки и развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Изследването на кръвната захар се прави с венозна кръв и е силно препоръчително за хора с фамилна предразположеност към диабет.

Щитовидната жлеза

Хормоните на щитовидната жлеза са ключови за всички системи в тялото – нервна, храносмилателна, сърдечно-съдова, а в света повече от 200 000 милиона души страдат от дисфункция на щитовидната жлеза.

При съмнение за проблем се препоръчват изследвания за TSH, T3 и T4 хормони; тиреопероксидазни антитела (TPO Ab), TSH рецепторни антитела (TRAb). Необходимо е да направите и ултразвуково изследване на жлезата.

Скрининг на бъбреците

В бъбреците се образуват кристали, съставени от калций, урати, фосфор, магнезий и смесени соли. Те се отделят с урината, но понякога част от тях се отлагат в бъбреците и след период от 2-3 години образуват камък.

Камъните в бъбреците са изключително коварни, защото могат да бъдат в тялото с години, без човекът да ги забележи. Едва когато започнат да се движат, те причиняват бъбречна недостатъчност, обикновено съпроводена със силна болка и налагаща хоспитализация на пациента.

Затова от голямо значение за превенцията на подобен проблем са профилактичните прегледи при уролог на всеки 2 години.

Белодробен скрининг

Ракът на белия дроб най-често започва без ясни симптоми. Скринингът за рак на белия дроб е процес, който използва тестове за откриване на заболяването в ранен стадий, дори преди да се появят симптомите.

Достатъчно е по време на изследването да се направи нискодозова компютърна томография на бял дроб (скенер) с контраст. Изследването се препоръчва при хора в риск от белодробни проблеми – бивши или настоящи пушачи.

Електрокардиограма

Електрокардиограмата, или ЕКГ, е вид тест, който записва електрическата активност на миокардните влакна. С него се следи дали има механични или биоелектрични нарушения в сърдечния мускул.

След 40-годишна възраст е препоръчително изследването да се прави на всеки две години, а след 50-годишна възраст – поне веднъж годишно.

Очен преглед

При липса на оплаквания се препоръчват профилактични очни прегледи при младите на всеки 2 години. След 40-45 годишна възраст са възможни промени в зрението поради генетични или външни фактори.

Ето защо е препоръчително прегледите при офталмолог да се извършват ежегодно. След 60-годишна възраст е задължително всяка година да се прави преглед.

Женско здраве

Гинекологичният преглед дава широка представа за морфологията и функционалната активност на основните органи в женската репродуктивна система. Препоръчително е да се извършва всяка година от началото на половия живот на жената.

Скринингът на шийката на матката или цитонамазката е тест, който открива наличието на предракови клетки в шийката на матката. В допълнение, помага да се анализира дали има наличие на възпалителни промени или други инфекциозни микроорганизми.

Освен това той определя и общия хормонален статус на човека.

Мамографията е най-безопасното изследване за диагностициране на рак на гърдата и се препоръчва от специалистите да се прави ежегодно при жени над 30 години.

Мъжко здраве

Преглед при кардиолог – мъжете имат 30% по-голям шанс да развият хипертония от жените. Редовните прегледи при кардиолог могат да предотвратят редица проблеми със сърдечно-съдовата система.

Преглед при уролог – един от най-важните прегледи за мъжкото здраве, който се препоръчва да се прави веднъж годишно (особено след 45-годишна възраст). Препоръчва се дори когато лицето няма специфични оплаквания и симптоми за здравето си.

Изследване на простатата – ракът на простатата е най-често диагностицираният вид рак. 1 от всеки 8 мъже ще бъде диагностициран с рак на простатата през живота си, според Американското онкологично дружество.

Основният кръвен тест, използван за определяне на правилната функция на жлезата, е простатно-специфичният антиген PSA туморен маркер.

Преди извършване на някое от споменатите изследвания е важно да се консултирате с лекар, който да ви посъветва относно консумацията на храни, напитки и лекарства, преди да приемете някое от тях.

Вашето здраве е във вашите собствени ръце

Профилактичните прегледи са ключът към ранната диагностика на много от най-често срещаните заболявания по света. Честотата им нараства с възрастта или при наличие на рискови фактори, в зависимост от конкретното здравословно състояние на човека.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено