лидери

Кои са най-младите световни лидери

Бившият австрийски канцлер, 33-годишният Себастиан Курц е най-младият ръководител в света, след като отново успя да сформира коалиционно правителство и по всяка вероятност съвсем скоро отново ще стане премиер на Австрия.

Той детронира финландката Санна Марин, която на 34-годишна възраст встъпи в длъжност като премиер на страната 10 декември.

сн. БГНЕС

Ето и други утвърждаващи се световни лидери, поели властта в разцвета на тридесетте си години:

Украйна: Адвокатът Олексий Гончарук беше назначен за министър-председател през август 2019 г., на 35 години, от президента Владимир Зеленски, самият той само на 41 години.

сн. БГНЕС

Салвадор: Консервативният бизнесмен Наиб Букеле положи клетва като президент през юни 2019 г. на 37 години.

сн. БГНЕС

Андора: Бившият министър на правосъдието Ксавие Еспот Замора стана ръководител на правителството на малката територия между Франция и Испания през май 2019 г. на 39 години.

сн. БГНЕС

Коста Рика: Карлос Алварадо, журналист и бивш министър на труда, спечели изборите, за да стане президент през май 2018 г. на 38 години.

сн. БГНЕС

Нова Зеландия: Джасинда Ардерн беше на 37 години, когато положи клетва като министър-председател през октомври 2017 г.

сн. БГНЕС

Ирландия: Лео Варадкар стана най-младият министър-председател на Ирландия през юни 2017 г., когато беше на 38 години.

сн. БГНЕС

Франция: На 39-годишна възраст инвестиционният банкер Еманюел Макрон стана най-младият президент на Франция през май 2017 г.

сн. БГНЕС

Естония: Центристът Юри Ратас беше назначен за министър-председател през ноември 2016 г. на 38 години. Той пое от поста Таави Ройвас, който беше на 34 години, когато встъпи в длъжност през 2014 г.

сн. БГНЕС

Малта: Премиерът Джоузеф Мускат пое властта през март 2013 г. на 39 години.

сн. БГНЕС

С изключение на демократичните правителства, други забележителни млади лидери са Ким Чен Ун, Северна Корея, на 35 години, и емира на Катар, Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, на 39. Кралят на Бутан, Джигме Кхесар Намгял Вангчук, днес на 39 години, пое властта през 2006 г., когато беше само на 26.

- реклама -