Кои са най-мързеливите нации? Прочетете повече

Американски учени използват смартфоните на хората, за да видят колко сме активни в действителност. Анализът на Станфордския университет, регистриращ данни всяка минута, показва, че средният брой на дневните крачки е 4,961.

Най-високи резултати отчита Хонг Конг – средно 6,880 стъпки на ден, докато Индонезия попада най-ниско в класацията с едва 3,513 крачки.

Откритията разкриват интригуващи подробности, които биха помогнали при решаване на проблема със затлъстяването. Повечето смартфони притежават вграден акселерометър, който записва стъпките ни. Изследователите използват анонимни данни на повече от 700 000 души чрез приложение за отчитане на активността.

Скот Делп, професор по биоинженерство, заяви: „Изследването е 1000 пъти по-мащабно от всяко предишно проучване на човешкото движение.“

Новото проучване обхваща повече страни, субекти и постоянно проследява дейността на хората.

Неравенство в дейностите

Резултатите от изследването дават важни данни за подобряване на здравето на хората и качеството им на живот. Средният брой стъпки в дадена държава изглежда по-малко важен за нивото на затлъстяване.

Ключовият израз е „неравнопоставеност в дейността“. Това е като неравностойност на богатството, но вместо разликата между богатите и бедните, се отчита тази между най-работливите и най-мързеливите.

Колкото по-голяма е неравнопоставеността по отношение на активността, толкова по-висок е процентът на затлъстяване. Тим Алтоф, един от изследователите, сподели: “ Швеция има едно от най-незначителните различия между богати и бедни… там също се наблюдава едно от най-ниските нива на затлъстяване“.

Учените са изненадани, че при мъжете и жените се наблюдава голямо различие във физическата активност.

В страни като Япония – с рядко срещано затлъстяване и голяма равнопоставеност – мъжете и жените са почти еднакво дейни. Където се среща неравнопоставеност между половете, САЩ и Саудитска Арабия, жените прекарват по-малко време, движейки се активно. В тези държави това може да доведе до редица проблеми и здравословни заболявания при нежния пол.

Учените от Станфорд твърдят, че откритието ще спомогне разрешаването на проблема със затлъстяването. Те оцениха 69 американски града по това, колко леснодостъпни са за придвиждване пеша. Данните от смартфоните доказват, че градове като Ню Йорк и Сан Франциско са подходящи за пешеходци и предлагат добри условия за този тип придвижване. Съществуват и градове като Хюстън и Мемфис, където придвижването без автомобил е, да не кажем, невъзможно.

В бъдещето градоуствойството трябва да бъде по-екологосъобразно и да набляга на създаването на пешеходни зони.
- реклама -