пушки

Кои са най-големите пушки в света и за какво са били използвани?

Те изглеждат страховито и са толкова огромни, че изглеждат като нереални. Те са високи около 2,5 метра и със сигурност са най-големите пушки в света. Всъщност причината за размера им, е че са пригодени единствено за стрелба от плоскодънна лодка.

Пушките са създадени през 19 век в Северна Америка с една единствена цел – лов на патици.

Само с един изстрел те убивали по 50 птици

След като популацията на Америка започва да расте главоломно с пристигането на мигранти от Европа, страната започва да изпитва рязък дефицит на храни. Именно по тази причина лова на патици станал широко разпространен, а търсенето на патешки продукти на пазара – месо, пух, мас, гъши дроб се покачило драстично. Това наложило и нуждата да се създаде оръжие, с което ловуването да става бързо и ефективно.

Разбира се след появата на огромните пушки те се превърнали в мания за мъжете на Новия континент и употребата им продължила дълго след като хранителния дефицит бил преодолян. В средата на 19 век ловуването с това оръжие вече е станало спорт и гордост за представителите на силния пол. Тогава обаче монетата се обърнала обратно – обществото започнало все повече да се притеснява за опазването на дивата природа и фауната. През 1872 тогавашният президент Юлисис Грант подписва закон, с който провъзгласява Йелоустоун за първия национален парк на САЩ. По това време популацията на диви птици в страната драстично е спаднала заради некотролираното ловуване и се появяват първите ефекти върху еко системата.

Това довежда и до забраната на огромните пушки, която става постепенно в отделните щати. До началото на 20 в. те окончателно излизат от употреба.

източник: Rare Historical Photos

- реклама -