Кои са най-елитните специални части в света?

Елитните специални части са едни от най-добре обучените и надеждни сили за сигурност, с които всяка държава може да се похвали. Работата им се свързана с откриването на потенциални заплахи за националната сигурност, отстраняването на стратегически цели, схватки с терористични групи и провеждането на опасни спасителни мисии.

Елитните специални части са най-добрите от най-добрите и ходят там, където другите войници не биха се осмелили да стъпят.

Членовтее им преминават чрез най-строгите и трудни обучителни упражнения, предназначени да премахнат онези, които не могат да достигнат наложените високи стандарти. Ето защо служителите на спецчастите умеят да се справят с всякакви предизвикателства.

В свят, където ефективността на една армия е много по-важна от числеността й, елитните специални части имат все по-ключова роля.

Business Insider ни разказва кои са най-добрите сред тях:

Групата за специални задачи в Пакистан са известни като „черните щъркели“ заради уникалните им маски.

Тренировките им включват преходи от почти 60 км за 12 часа и 8 км бягане с пълно бойно снаряжение. През октомври 2009 г. командосите щурмуваха офис сграда и спасиха около 40 души, взети за заложници от терористи, свързани с талибаните.

Снимка 315237

Испанските военноморски специални части са едни от най-уважаваните специални сили в Европа.

Основани през 1952 г. като доброволческа група, а по-късно те се превръщат в елитна бойна единица.

Спечелването на място в тези части обаче е истинско предизвикателство – между 70% и 80% от кандидатите се провалят. Често се случва 100% от кандидатстващите евентуални нови попълнения да бъдат отхвърлени.

Снимка 315236

Руският Отряд Алфа е един от най-известните специални части в света.

Елитният антитерористичен отряд е създаден от КГБ през 1974 г., а днес е в редиците на наследника на службата – Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Руските специални части и по-специално Отряд Алфа бяха обект на сериозни критики при кризата със заложниците в московския театър, където почти 130 заложници загинаха вследствие на силно отровния газ, използван срещу терористите.

Снимка 315238

Малко от световните сили за борба с тероризма могат да се конкурират с френската Група за интервенция на Националната жандармерия. 

Отрядът се състои от 200 души, които са специално обучени да се намесват в ситуации със заложници.

Твърди се, че са освободили повече 600 души, откак формированието е създадено през 1973 г. Законът във Франция забранява да се публикуват лицата на членовете му.

Снимка 315247

Един от най-необикновените епизоди в историята на групата за интервенция е завземането на Голямата джамия в Мека през 1979 г. Заради забраната немюсюлмани да влизат в свещения град, екип от трима души от отряда за кратко приема исляма, преди да помогне на въоръжените сили на Саудитска Арабия да си възвърнат контрола над джамията.

Снимка 315240

Израелският Sayeret Matkal (Разузнавателен отряд) е известно в израелската армия като „поделението“. Основната му цел е събирането на разузнавателна информация и често действа дълбоко в тила на врага.

По време на лагера за подбор на нови членове, който трае 20 месеца, кандидатите са подлагани на тежки тренировки, като са под постоянно наблюдение от лекари и психолози. Само най-силните и издръжливите биват приети.

Снимка 315246

През 2003 г. израелски таксиджия е отвлечен, докато превозва четирима палестинци до Йерусалим. Разузнавателният отряд успява да го открие и спаси, измъквайки го от дълбока 10 м дупка в изоставена фабрика.

Някои от членовете на елитния отряд впоследствие се превръщат във високопоставени политици в Израел. Такива са бившият премиер Ехуд Барак и настоящият Бенямин Нетаняху, който е служил там в продължение на 5 години. Неговият брат Йонатан Нетаняху е бил командир на формированието, но загива по време на мисия през 1976 г.

Снимка 315239

Британската Специална въздушна служба (SAS) също са сред най-елитните специални отряди в света. На емблемата им е изписана популярната фраза „Който дръзва – печели„.

Запитан за значението на SAS в боевете след войната в Ирак, американският генерал Стенли МакКристъл казва: „Съществено. Нямаше да се справим без тях.“

Снимка 315249

Британският еквивалент на американските тюлени са Специалните военноморски сили (SBS).

Подборът там включва изтощителен тест за издръжливост, обучение в джунглата в тропическите гори на Белиз и тренировки по оцеляване, които включват интензивен разпит на кандидатите. Всеки желаещ има право само на два опита, за да бъде приет.

Снимка 315250

Американските морски тюлени са може би най-елитните и добре обучени сили за специални операции.

Членовете на това елитно формирование преминават през няколко години период обучение, преди да бъдат включени в операции, а тренировките са изключително тежки и интензивни.

Снимка 315251

За да се присъедини човек към тях, трябва да може да направи най-малко 42 лицеви опори за 2 минути, 50 коремни преси за 2 минути и да избяга 2.5 км за 11 минути. Всичко това е още преди да е започнало същинското обучение.

Много държави основават тренировките на своите спецчасти на опита на морските тюлени.