Кои са най-добрите паспорти за тази година?

Паспортът на коя държава носите определя тона на цялото ви пътуване.

Докато някои паспорти ви позволяват да използвате електронни портали, да преминете направо до получаването на багаж,

без да спирате на граничния контрол, и ви предлагат защита, докато сте в чужбина, други могат да изискват от вас да преминете през болезнено дълги визови процедури преди всяко пътуване и да ви оставят отговаряте на десетките въпроси, които граничните служители ще задават.

Тъй като икономиката се колебае и политическите съюзи се преструктурират, силата на паспорта на нацията също се променя. Паспортът на Обединеното кралство, например, загуби голяма част от международната си сила след Брекзит.

За да разбере кои паспорти предлагат на своите притежатели най-привилегия, Nomad Capitalist проучи възможностите за безвизово пътуване в 199 държави, данъците за гражданите, възможностите за двойно гражданство, личната свобода и възприятията.

Техните констатации разкриват, че въпреки класирането на 35-то място миналата година, паспортът на Обединените арабски емирства се е превърнал в най-добрия паспорт през 2023 г. Неговият огромен скок нагоре в класацията се дължи на неотдавнашните промени, които страната направи, за да позволи на чужденци да кандидатстват за двойно гражданство, плюс неговия „благоприятен за бизнес“ климат, освобождаващата му данъчна система и свободите за пътуване, които предоставя.

Това са 10-те най-добри паспорта в света през 2023 г. според Nomad Capitalist:

Обединени арабски емирства
Люксембург
Швейцария
Ирландия
Португалия
Германия
Чехия
Нова Зеландия
Швеция
Финландия

- реклама -