Кои са най-добрите летища и авиокомпании в света

„AirHelp“, водещата компания за защита на правата на пасажерите по света, състави рейтинг на авиокомпаниите и летищата по света.

Проучването на „AirHelp“ се базира на собствени данни на компанията и 40 000 пътници от 40 страни, информира „Росийская газета“.

При съставянето на рейтинга са взети под внимание следните параметри: точност, качество на обслужване на пътниците, наличие на магазини и ресторанти.

„Ние използваме статистиката за точност на полетите на всяко летище, за да изчислим вероятността, с която вашият полет ще бъде навреме“, обяснява „AirHelp“. Интервюирани са хиляди пътници, споделили своите впечатления за качеството на обслужването, времето на чакане и чистотата на местните летища. Те оценили и ресторантите и магазините на различни летища.

Първият фактор е повлиял на 60% от оценката, а другите два – на 40% (по 20%).

На първо място е международното летище Хамад в Катар (признато е за най-доброто в света от 2015 г.). Второто място е за летището на Токио, Япония, третото – летището в Атина, Гърция. Руското международно летище Шереметиево е шесто подред.

Най-ниска оценка е получило летище Портела в Португалия.

„AirHelp“ е оценила също и работата на 72 авиокомпании. При определяне на мястото в класацията е било взето предвид дали въздушните превозвачи работят в съответствие с посочения график, колко високо е качеството им, колко бързо реагират на изискванията за възстановяване на цената на билета.

„Катар Еърлайнс“ е призната за най-добра авиокомпания за втора поредна година (84% от полетите са били навреме), „Американ Еърлайнс“ се класира на второ място (75% от полетите са навреме), а „Аеромексико“ (78%) се класира на трето място.

- реклама -