Кои са най-често срещаните грешки в кухнята?

Всяка домакиня има своя гледна точка за света, и смята мнението си и начина, по който върши всичко, за меродавни. Оказва се, обаче, че не винаги правим нещата по правилния начин, особено в кухнята. Руски медии, цитирани от БГНЕС, разкриват най-често срещаните грешки в кухнята. Ето кои са те:

Съхранение на всички налични плодове и зеленчуци в хладилника

Това е особено изкушаващо, ако имате голям хладилник. Картофите, доматите, ябълките и бананите обаче не трябва да се слагат в хладилник, тъй като доматите, ябълките и бананите отделят етилен, който ги кара да узряват по-бързо.

Размразяване на месо от фризера във вода

Бързото натопяване на заледеното месо в гореща вода не само ще развали вида му, но и вкусовите му качества. Най-добре е месото да се извади няколко часа преди готвене и да се остави да се размрази само.

ъхранение на прясно мляко на вратата на хладилника

Честото отваряне на хладилника вдига температурата му, а най-податливи на тези температурни амплитуди са именно напитките, сложени на вратата на хладилника.

Картофено пюре с миксер

Може да е много примамливо и бързо, но смилането на картофите с миксер прави пюрето по-лепкаво, тежко и гъсто. Най-добре е сварените картофи да бъдат намачкани с вилица или с преса за картофи.

Слепени спагети

Сред най-големите грешки при приготвянето на паста е да оставим спагетите във врящата вода без да ги разбъркваме периодично. Така се приготвят в Италия и ключът към равномерното сваряване, незалепването по дъното на тенджерата и един за друг, е непрекъснатото разбъркване.

есто отваряне на вратата на фурната при печене

Неслучайно готварските печки имат прозрачни стъкла, през които да гледаме какво става вътре. Непрекъснатото отваряне сваля температурата на печене, а това влошава вкусовите качества и удължава периода на печене.

Съхраняване на хляба извън хладилника

Хлябът трябва да стои на сухо и хладно място, а хладилникът е идеален за тази цел. Трябва, обаче, да бъде добре опакован, за да не попие миризма от други храни.

Използване на една-единствена дъска за рязане

Във всяко домакинство задължително трябва да има две или повече отделни дъски за рязане – една за плодове и зеленчуци, друга за сурово месо. Тази, на която се реже сурово месо, трябва да бъде измивана старателно след всяко ползване.

Разбиване на студени белтъци

Основна грешка в кухнята е да се разбиват студени белтъци. Те трябва да бъдат на стайна температура, ако ще се приготвят целувки или каквито и да е сладкиши.

- реклама -