Кои са елитните ирански части Ал Кудс, чиито лидер беше Сюлеймани?

„Ал Кудс“ е арабското име на Ерусалим.

Силите Ал Кудс са част от 125-хилядната революционна гвардия-Корпус на гвардейците на ислямската революция, военизирана организация, която отговаря само пред върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Революционната гвардия упражнява надзор върху иранската балистична програма, военноморските й сили следват като сянка американския флот в Персийския залив и включва в себе си изцяло доброволните сили „Басидж“.

САЩ смята, че Ал Кудс „е основният ирански механизъм за подкрепа и обучение на терористични групировки в Близкия изток, сред които ливанската „Хизбула“ и палестинската „Ислямски джихад“.

Влиянието на революционната гвардия през последните десетилетия се засилва все повече както във военен, така и в политически аспект. Конвенционалните въоръжени сили на Иран бяха покосени първо от екзекуциите на стария офицерски състав по време на Ислямската революция през 1979 г, а след това и от санкциите.

Основен двигател на това влияние са елитните сили Кудс, които работят по целия регион заедно със съюзни групировки, създавайки асиметрична заплаха, която да противодейства на усъвършенстваните оръжия, с които разполагат САЩ и техните регионални съюзници. Сред тези партньори са бойците от иракските милиции, ливанското движение Хизбула и йеменските бунтовници хуси.

Кой наследи Касем Сюлеймани?

Нов ирански генерал излезе от сянката, за да оглави елитните ирански части Ал Кудс и да отговаря за подкрепяните от Техеран сили в Близкия изток, на фона на заплахите на Ислямската република да отмъсти жестоко на САЩ за убийството на предишния им ръководител Касем Сюлеймани.

Подобно на предшественика си, като млад Есмаил Гаани участва през 80-те години в осемгодишната война с Ирак, а след това се присъединява към силите Кудс.

Макар да не са известни все още доста неща за 62-годишния Гаани, от санкциите на Запада срещу него можем да предположим, че той отдавна заема властова позиция в организацията. Вероятно една от първите му задачи ще бъде да организира отмъщението на Иран за петъчния въздушен удар на САЩ, при който бе убит неговият дългогодишен приятел Сюлеймани.

„Ние сме деца на войната. Ние сме другари на бойното поле и станахме приятели в битките“, каза веднъж Гаани за отношенията си със Сюлеймани, цитиран от иранската държавна информационна агенция ИРНА.

Когато обяви Гаани за приемник на Сюлеймани, аятолах Али Хаменей нарече новия началник на Кудс „един от най-видните командири“ на Иран.

Силите Кудс „ще продължат да действат по същия начин, както по времето на неговия предшественик“, каза Хаменей, цитиран от ИРНА.

- реклама -