Кои са храните, причиняващи кръвни съсиреци?

British Journal of Hematology отбелязва, че възпаление може да доведе до кръвни съсиреци и съсирване на кръвта. Ето защо е по-добре да не ядете твърде много храни, които причиняват възпаления в тялото.

Научно доказано е, че съсирването на кръвта може да възникне поради възпалителни процеси в тялото. Въпреки че днес възпалителният процес като такъв не е напълно разбран.

Известно е също, че поради недохранване възниква метаболитна дисфункция (инсулинова резистентност), след което се развива затлъстяване.

Както отбелязва д-р Ариуш Мозафариан, декан на училището по диететика и хранителна стратегия Джералд и Дороти Фридман към университета Тъфтс, най-добре избягвайте храни с високо съдържание на нишесте, сол и захар.

Най-вредните храни в човешката диета са газираните напитки и сладкишите. Ако ви се яде сладко, най-добре вместо това яжте черен шоколад, ядки с мед, плодове или друг хранителен продукт, който има хранителна стойност, казва експертът.

Тъй като содата съдържа много захар, това води до нарушения на процеса на съсирване на кръвта. Поради високото ниво на захар в кръвта не само се образуват нови кръвни съсиреци, но и старите не се разтварят, пише zdrave.to.

В допълнение, сладкишите са продукти, които допринасят за прекомерното натрупване на плаки в съдовете. Когато тези плаки се възпалят, те могат да се спукат и да доведат до образуването на кръвен съсирек.

- реклама -