коронавирус, страни, територии, излекувани

Кои държави и територии елиминираха коронавируса?

Коронавирусът се разпространява из целия свят и има малко места, където не е проникнал.

Лошите новини и страшните рекорди с стотици хиляди починали и новозаразени в най-засегнатите страни като САЩ, Италия и Испания обиколиха новинарските агенции бързо, но нека погледнем и към позитивните примери.

В целия свят има пет държави, където COVID-19 вече е елиминиран, показва справка в сайта https://www.worldometers.info/ към 29 април. Това са Света Лусия, Гренландия, Сен Барт, Ангуила и Йемен.

Карибските острови Света Лусия, Сен Бартелми и Ангуила регистрират съответно по 15, 6 и 3 случая на заразени с коронавируса.

Остров Света Лусия

Остров Ангуила се намира в източната част на Карибско море, част от Малките Антили и е самоуправляваща се задморска територия на Великобритания. Ангуила регистрира два случая на 26 март и още един на 2 април, като и тримата са излекувани окончателно на 27 април. Държавата създава специален сайт https://beatcovid19.ai/ за информация и за всички предприети мерки, като границите на страната остават затворени.

Ангуила

Остров Света Лусия регистрира първия си случая на 13 март – мъж, пътувал до Франция.

Всички 15 човека са излекувани към 22 април, като властите дават информация за общо 446 направени теста, което е 2429 на милион население на островната държава в източната част на Карибско море, част от групата на Малките антилски острови.

Сен Бартелми е отвъдокеанско владение на Франция в Карибско море. Първият доказан случай на коронавирусната инфекция е на 1 март, а към 21 април всички 6 човека дават негативни резултати на тестовете.

В Йемен първият и единствен случай на заразен е съобщен на 10 април, като той е чужденец, дошъл от Обединените Арабски Емирства и влязъл през пристанището на Шир в Ал Шер, губернаторство на Хадрамут. Направени са общо 120 теста на контактните лица, а губернаторът налага комендантски час в различни градове на провинцията. Случаят е приключен след пореден отрицателен тест на 24 април.

Село в Гернландия

Друг пример е северната страна Гренландия, където са направени 21 138 теста на милион население, или общо 1200 теста за своето население от малко над 55 хиляди.

Открити са само 11 заразени – първият позитивен е на 16 март, а последният негативен резултат е регистриран на 7 април, като всички са в една област на страната и нито един от позитивните не е бил хоспитализиран.

- реклама -