Когато приказките са реалност- действителни места стават вълшебни във филмите на Дисни

Филмите на „Дисни“ са пълни с приказни и вълшебни места, които изглеждат нереално красиви, но всъщност кокетните селца, старите замъци и омагьосаните гори са базирани на съвсем истински места. Къде се намират и можете ли да се потопите от приказката в действителността. Ето отговорите.

Красавицата и Звяра

Кажете едно „бонжур!“ на известната френска област Елзас, която е прочута с живописните си градчета. Най-старата запазена версия на приказката за Красавицата и Звяра е написана от френската писателка Габриела-Сюзан дьо Вилньоф, която е живяла през XVIII век. Естествено, продуцентите на анимацията търсят френски град за свое вдъхновение. Те избират два града, на които да базират родното градче на Бел – Колмар и Егисхайм.

Снежанка и седемте джуджета

Първата принцеса на „Дисни“ е базирана на немска приказка, разказана от Братя Грим. Според 17-годишното проучване на аптекаря д-р Карлхайнц Бартелс образът на Снежанка се базира на реална личност – дъщерята на баварския принц Филип Кристоф фон Ертал – Мария София Маргарета Катерина фон Ертал, родена на 15 юни 1729 г. Тя е живяла в замъка на баща си в баварското градче Лор. В една от залите и днес можете да видите „говорещото” огледало, което представлява акустична играчка, която може да ви отговори, ако я питате коя е най-красива на света, защото е запазен и механизмът ѝ. Предполага се, че принц Филип го е подарил на втората си жена и съответно мащеха на Мария. „Лесно е да се предположи, че детето е било нещастно с мащехата си“, казва Бартелс. „При това открих, че Мария почти ослепява. Навярно отровната ябълка, за която разказва приказката на Грим, е била напоена с атропин. Той се извлича от растението кучешко грозде, което расте в околността в изобилие”, добавя изследователят. Така че можете да видите дома на Снежанка в замъка Лор и да се разходите из гората Шпесарт.

Замръзналото кралство

В основата на тази анимация е приказката на Ханс Кристиан Андерсън „Снежната кралица“, затова от екипа на „Дисни“ търсят вдъхновение в скандинавските студени земи. Пейзажът около родния град на Елза и Ана много прилича на норвежките фиорди.

Пепеляшка

Едва ли има по-приказен замък от Нойшванщайн, чието име в превод означава „Нова лебедова скала“. Това е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II, който е бил ценител на изкуството и е създал много красиви замъци. Красотата на Нойшванщайн и езерото под него вдъхновяват Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“. По-късно и от „Дисни“ също са запленени от красотата му и го превръщат в замъка на Пепеляшка и в самата емблема на студиото.

Малката русалка

Замъкът на принц Ерик всъщност не се намира до море или океан, а е кацнал на брега на Женевското езеро в Швейцария.

Аладин

Не е много ясно къде точно трябва да се намира измисленият град Аграба – от една страна, още в началото се пее за „арабските нощи“, от друга страна, дворецът на Жасмин много прилича на Тадж Махал, който се намира в Индия. Всъщност Тадж Махал е построен по време на Моголската империя. По това време на територията на днешна Индия основната религия е ислямът, а архитектурата е типично мюсюлманска.

- реклама -