пчеличката Мая анимация

Когато българските деца нямаха анимационни канали обичаха Пчеличката Мая

„Близо до хралупата, в която Мая се беше настанила за през лятото в кората на бора, живееше със семейството си дървесният бръмбар Фридолин. Той беше работлив и сериозен мъж. Върху него тежеше грижата за размножаване на семейството. Успял беше и в това много. С гордост гледаше той на своите около петдесет пъргав ви сина, които му вдъхваха големи надежди. Всеки си беше издълбал тесен, извит канал под кората на дърво, то и се чувствуваше в него добре.

— Моята жена е така наредила, че никой не може да се кръстоса с друг, — казваше Фридолин на Мая. — Синовете ми още не се познават: пътищата на техния живот вървят по различни посоки.

Мая познаваше отдавна Фридолин. Тя знаеше, че хората не обичат него и рода му, но тя го намираше много мил и нямаше още основания да го избягва“.

Така започва повестта на немският писател Валдемар Бонзелс, публикувана в далечната 1912 година.

Тя е от около 200 страници и в нея се разказва за пчелата Мая и отношенията в обществото, в което живее.

Много години след това, в страната на изгряващото слънце се появява едно от първите анимета. Като сюжет е използван персонажът на пчеличката Мая и нейното обкръжение. Анимационната поредица е излъчена за първи път през 1975 година и оттогава е дублирана на десетки езици.

В България е излъчен в края на 70-те и началото на 80-те по БНТ. В дублажа участват Анастасия Янкова (в ролята на Мая) и Ива Апостолова.

В годините, когато българските деца нямаха достъп до 24часови анимационни канали, приключенията на симпатичната пчеличка станаха любимо занимание за малки и големи.

Млада пчела Мая, която иска да опознае света и обича да помага на всички, придружена от своя най-добър приятел – добродушният търтей Уили, който като типичен представител на вида си е и доста мързелив.

Групата на героите в поредицата се допълва още от скакалеца Флип, бръмбара Курт, учителката на Мая – госпожа Касандра, паяк, дъждовен червей, муха и т.н.

Тази компания попада в най-различни ситуации. За мнозина в нашето съвремие сюжетът може и да се стори наивен. В известен смисъл обаче, той отразява едно по-романтично и лишено от насилие течение във филмите за деца.

Цялата поредица от култови анимации от близкото минало, за които ви разказахме тази седмица, можете да проследите на страницата ни Flashnews.bg в секция „Свободно време“

- реклама -