Кога ще спаднат цените на горивата?

Не е тайна, че всичко – от хранителни стоки и гориво, до самолетни билети и наеми, е по-скъпо, отколкото беше преди, и много българи се чудят кога цените ще се върнат към „нормалните“.

Краткият отговор е, че това до голяма степен зависи на различни фактори, влияещи на днешната рекордно висока инфлация — потребителско търсене след пандемия, продължаващ недостиг по веригите, свързани с доставки, геополитически събития, войната в Украйна. Има различни гледни точки за това как повечето от тези фактори ще се разгърнат през следващите седмици и ще окажат своето влияние върху случващото се у нас.

Кога ще паднат цените?

Определянето колко скоро цените ще се понижат отново включва оценка на мащабни фактори, като например кога проблемите с глобалната верига на доставки ще бъдат решени и кога повишенията на лихвените проценти ще забавят икономиката достатъчно, за да намалят инфлацията. Поради тази причина и, тъй като мозъчните тръстове, изследователските организации и икономистите използват различни разсъждения, е трудно да се даде ясен отговор.

Някои предполагат, че инфлацията няма да продължи с години и цените могат да паднат внезапно. Истината е, че повишаването на лихвените проценти няма да бъде окончателното решение за намаляване на инфлацията. Някои експерти дори предполагат, че цените ще паднат рязко до началото на следващата година. Според последното проучване на американската компания Morningstar потребителите могат да очакват, че тази година ще бъде най-лошата за инфлацията, като цените се очаква да намалеят до 2023 г.

Как да спестите пари и да увеличите разходите си, когато цените са високи?

Въпреки че ефектите от инфлацията в повечето случаи са неизбежни, има някои области, в които можете да намалите разходите си, за да намалите въздействието ѝ върху портфейла ви. Например месото, рибата и яйцата са сред храните с най-високо увеличение на цените, така че можете да помислите за преминаването на диета без месо един или повече дни в седмицата или да замените малко месо в ястие с по-евтини съставки, като напр. зеленчуци.

Когато говорим за цени на горивата обаче, това изглежда малко по-трудно. Въпреки всичко, българските компании прилагат всякакви начини, за да подобрят състоянието на своите потребители. Използването на приложения, клиентски карти и ваучери са само малка част от всички налични възможности пред вас. Проверете най-близката до вас бензиностанция какви условия за намаление предлага и спестете вашите финансови средства по най-ефективния за това начин.

- реклама -