проф. Тодор Тагарев отбрана изтребители

Кога ще се случи ефективно сделката за F-16? Говори бившият военен министър проф. Тодор Тагарев

„Много бих се радвал да имаме договор с американците до юни и юли. Но това не е много вероятно, защото първо комисията за закупуване на изтребителите трябва да представи предложението на Каракачанов, той от своя страна трябва да получи одобрението на Народното събрание и не на последно място трябва и решение на американския конгрес. Тъй като когато продават оръжие, включително и за съюзници за това трябва разрешение на конгреса“.

Това заяви бившият министър на отбраната проф.Тодор Тагарев в студиото на Европа сутрин с Диана Радева.

Сключването на договор до края на юли е много желано от нас, но по-скоро няма да се случи. Не би било трети път да се провали сделката в случай на непредвидени обстоятелства както това се случи на два пъти поради оставка на кабинета Борисов 1 и 2.

От 2009 година няма купено нищо ново за българската армия. Това не изглежда добре, и като член за НАТО и по принцип с остарялата бойна техника. Ние не си вършим работата да бъдем оперативно съвместими с нашите съюзници.

Трябва да гледаме отговорно на сигурността на страната. 4-5 пъти са намалели разходите за отбрана в сравнение 80-те години, което е мирния дивидент, който ние вече усвоихме. Сега обаче трябва да тръгнем отново да увеличаваме разходите за отбрана до поне 2% от БВП, ако гледаме сериозно на отбраната на страната, смята проф. Тагарев.

За да започне изпълнението на някакъв договор то трябва да бъде извършено плащането. И понеже това не е посилно а никоя държава се отпуска заем. Към моментна не съм чул някой на обсъжда условията на този заем. Имаме само импровизации на тема разсрочено плащане.

Друг пример за подобни импровизации беше позицията ни, според която обявихме, че ние ще държим американците да финансират изградят учебен център в Долна Митрополоия. Да, ама преди няколко месеца ние твърдяхме, че ще искаме да бъдат изградени мощности за по-дълбоките ремонти в заводски условия. „Локхийд Мартин“ приеха много сериозно това, и казаха „да ние сме готови да изградим такива мощности“, за да не се налага самолетите да летят много за ремонт. Това искане е остойностено и ще бъде разгледано, а ние казваме, че сега не искаме учебен център. Това не може да бъде разгледано бързо от американската страна.

Още по проблемите на отбраната вижте във видеото:

- реклама -