бомбардировачи

Кога ще научим истината за „черната кутия“ на разбилия се МиГ-29 край Шабла?

Във информацията, която военният министър Георги Панайотов съобщи на днешния парламентарен контрол, че данните от черната кутия на падналия МиГ-29 ще бъдат разчетени за седмица, ФлашНюз отправи запитване до министерство на отбраната за евентуалните срокове, в които можем да очакваме резултати от специализираната лаборатория в Русия.

Отговорът, който получихме от пресцентъра на ведомството е, че в момента  тече процедура по издаването на визите на военните, които трябва да пътуват с „ черната кутия“. Т.е. все още няма яснота дали и кога ще бъдат издадени въпросните визи. Не е ясно и кога ще могат да тръгнат нашите специалисти за руската столица и оттам за град Курск, където се намира секретната лаборатория. Днес министър Панайотов обяви, че ако визите бъдат издадени в понеделник, то българският екип има готовност да замине веднага. Да, но това не е точно така, защото все още не са осигурени всички разрешителни за пътуването, не е ясно и дали ще бъде допуснат наш представител по време на процедурата по снемането на данни в лабораторията.

По информация на Флаш Нюз тепърва предстои да бъде подписан работен протокол между ВВС и РСК МиГ, който да послужи за разрешение от Русия за временен внос на военен продукт, какъвто е „черната кутия“ . Освен това за преносът на подобни продукти се използва специален транспорт, който трябва да е с лиценз за извършването на такава дейност.

В крайна сметка няма яснота кога ще имаме резултат от изследванията, можело да продължи месец, можело и половин и една година. Важното било, че имаме обещанието, че когато стигнем до заветната лаборатория, тогава за една седмица руснаците ще изготвят доклада с информацията и анализа на данните.

Припомняме ви, че инцидентът се случи на 9 юни край Шабла, при него загина пилотът Валентин Терзиев.

 

майор Валентин Терзиев

 

- реклама -