Кога ще има грипна ваканция – говори проф. Аргирова

Кога ще има грипна ваканция – говори проф. Аргирова. Разпространението на грипа у нас върви така, че едва ли ще се стигне до национална грипна ваканция. Това обяви вирусологът проф. Радка Аргирова по БНТ.

„Не мисля, че ще стигнем до национална грипна ваканция, ако така вървят нещата. Има движение от изток на запад на грипната вълна. Предполагам, че пикът ще стигне в края на февруари, поне така казват експертите. Коктейлът е преди всичко и на първо място от грипни вируси – от тип А два вируса и от тип Б вече имаме. Освен това имаме и случаи на COVID. Забелязва се, че има респираторно-синцитиален вирус, сериозно протичащ при децата до 5-годишна възраст. Другите вируси, които в момента се разхождат в страната, са риновируси, аденовируси, мета-пневмо вирус“, посочи тя.

Проф. Аргирова изтъкна, че времето и климата са много подходящи за развитието на тези заболявания и инфекции, но поведението на хората също играе роля в разпространението на вълната.

„Малко се чувстваме като отвързани, понеже сме свободни. Не се говори за маски и отстояния, а би трябвало да се сещаме, че колкото повече такива инфекции има, ако ходим на масови събирания, е добре да носим маски. И ако почувстваме неразположение, първо трябва да сложим маска, после да отидем при лекар, за да не разнасяме заразата.

Важно е бързото самоизолиране и още в началото на симптомите да започнат да се приемат медикаменти. Не антибиотици – има противогрипни препарати. Симптомите са много бързо настъпващи, може и за 24 часа. Освен втрисане и температура, много характерни са и болките по цялото тяло“, обясни проф. Аргирова.

Според нея е добре, ако се разболеем, да се тестваме, за да разграничим грипа от COVID-19 и да можем да се лекуваме адекватно.

- реклама -