Кога ще е готова АМ „Хемус“? Говори министърът

Кога ще е готова АМ „Хемус“? Говори министърът на благоустройството Гроздан Караджов.

Войната в Украйна за съжаление идва в момента, когато започнахме да излизаме от кризата с ковид, тя доналя инфлация в системата на икономиката. Това заяви в интервю за БНТ Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Войната спря редица доставки

на материали и суровини, това в строителния сектор се отрази може би най-драматично, посочи той. Над 40% е увеличението в цената на желязото, битумът, който използваме – 60%, всички строителни материали, допълни Караджов. Минимум 25% сме загубили, смята той. Единственият начин да спасим паритета на лева, е да продължим да инвестираме в инфраструктура, обясни министърът.

В срок не повече от месец трябва

да се внесе решение в НС на забавените проекти заради ин хаус процедури, категоричен е Караджов.Час по-скоро трябва да влагаме всички левове в инфраструктурни проекти, които никога повече няма да са толкова евтини, все по-скъпо ще става, обясни министърът.

Караджов с нови разкрития за "Хемус". Ето кога ще е готова

Трябва да бъде разплетен този възел с АМ „Хемус“. Най-вероятно за 7,8, 9-ти ЛОТ трябва да бъде обявен отделен конкурс съгласно ЗОП и да победи най-добрата оферта. ЛОТ-овете от 1 до 6, по които има конкретни чертежи, са изключително важни, обясни Караджов.

Цялата магистрала може

да стане до 2027 година, няма да има никакво забавяне, категоричен е той.

„Хемус“, въобще ин хаус-ите са едно минно поле. Заобиколени са обществените поръчки и без конкурс са възложени едни 4 милиарда работа. Сега аз и колегите ми се опитваме много внимателно да се движим по това минно поле. Ето защо много внимателно изследваме рисковете, допълни Караджов. Регионалният министър коментира и проблемите със строителството на АМ „Струма“

в Кресненското дефиле.

Драма голяма е там. Ние имаме веднъж екооценка, имаме действащ ОВОС и избрани изпълнители за строителство и надзор. И сега седим и разговаряме с едни работни групи по т.нар. Бернска конвенция, която има препоръчителен характер. Така че, ако екологията ни разреши, всичко може да започне утре.

Строителството да започне сега е и най-добрият вариант от икономическа гледна точка, тъй като офертите са на старите цени, допълни Караджов. Вицепремиерът коментира и темата има ли напрежение в управляващата коалиция. Според него, по-истинската политика е когато има спорове и разногласия.

Правителството в крайна сметка

обаче, взема прагматични решения извън партийните пристрастия. Ползата е за народа, категоричен е Гроздан Караджов. Над 2,5 млрд. лв са в бюджета на министерството, извън тях са средствата по Плана за възстановяване и развитие, най-вероятно говорим за удвоен бюджет, допълни регионалният министър.

- реклама -