Кога ще бъдат предсрочните парламентарни избори?

Предсрочните парламентарни избори не могат да бъдат проведени преди месец април, категорични са разпоредбите на Изборния кодекс.

Румен Радев ще се закълне пред Народното събрание на 19 януари – както повелява законът – „новоизбраните президент и вицепрезидент трябва да положат клетва три дни преди изтичането на мандата на настоящия държавен глава“. Росен Плевнелиев трябва да сдаде поста на ген. Радев на 22 януари – точно пет години след като встъпи в длъжност.

На тази дата ще бъде и официалната церемония по предаването на властта между отиващия си и новоизбрания държавен глава.

Извънредния вот трябва да се проведе два месеца и половина след разпускането на парламента

Според чл.10 на Изборния кодекс, изборите за народни представители се насрочват от президента на републиката не по-късно от 75 дни преди изборния ден.

5210801Това на практика означава, че изборите не могат да бъдат в края на март, а най-рано първата неделя на април, която се пада на второ число.

И това само при хипотеза, че Румен Радев разпусне депутатите още в деня, в който положи клетва. Върнати назад в календара 75 дни са точно от 22 януари до 2 април.

Ако обаче е вярна другата хипотеза, която витае в публичното пространство, а именно, че генерала иска да забави разпускането на парламента до края на януари, тогава предсрочните избори ще бъдат най-рано в средата на април.

Така политическите партии ще имат време да проведат предизборните си кампании, а преди това още месец за да наредят депутатските си листи.

 

Герджиков не отрича, че ще оглави служебното правителство

Веднага след като встъпи в длъжност Румен Радев ще трябва да обяви състава на служебното си правителство. До тогава – 22 януари да управлява остава кабинета в оставка на Бойко Борисов.

Според добре информирани източници, генерала вече е наредил пъзела на правителството и всички министерски постове са попълнени.

Бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков ще е най-вероятния премиер на служебното правителство.

Кой е той?

3689786Политическата кариера на юриста Герджиков експанзира с идването на власт на НДСВ и Симеон Саксобургготски. Той е избран за председател на 39-тото Народно събрание през юли 2001-ва година. Малко преди края на мандата му, Герджиков бе скандално свален от поста с гласовете на 199 депутати, в това число и от НДСВ и Новото време, които бяха коалиционни партньори на царистите.

Тогавашната опозиция поиска отстраняването на председателя, тъй като според тях той саботирал идването на парламентарен контрол на Лидия Шулева – вицепремиер и министър на икономиката. Точно по това време тече сделката за приватизация на „Булгартабак“ в разрез от приетата

След свалянето му от поста Герджиков остана депутат, след това влезе и в следващия парламент като редови народен представител.

Носител е на орден „Стара планина“.

В кабинета ще има и други царисти

Усилено се говори, че за министър по европейските въпроси ген. Радев стяга Гергана Паси. Тя бе евроминистър в кабинета “Станишев”, а след излизането си от реалната политика продължи да се занимава с европейски теми. За външен министър пък се обсъжда Любомир Кючуков, също бивш кадър на НДСВ.

4404186
Проф. Герджиков с Гергана Паси и нейната сестра – близначка
Гимнастикът Йордан Йовчев пък е най-вероятния служебен министър на спорта в кабинета, който ще състави Румен Радев. Йовчев бе зам.-министър на спорта в служебния кабинет на Марин Райков, а след това остана на поста и в правителството на Пламен Орешарски.

За финансов министър в е обсъждан Кирил Ананиев

Той е заместник на Владислав Горанов и като признат от всички партии експерт е в министерството вече няколко мандата в различни правителства.
5134259
Шефът на парламентарната комисия по отбрана ген. о.з. Михо Михов пък е най-вероятният служебен военен министър, твърдят „24 часа“. Според тях именно той е човекът, който е предложил кандидатурата на Радев за президент. Освен това Михов, който е бивш командващ ВВС и шеф на Генщаба, познава Радев още от времето, когато е бил курсант във военновъздушното училище в Долна Митрополия.
- реклама -