Кога хората са най-щастливи?

Хората на 70 години са най-щастливи. Това показва изследване на учени от Харвардското медицинско училище. Проучването се фокусира върху това как хората забелязват промените в социалните сигнали и как се засилват или намаляват емоциите с възрастта.

В изследването са участвали 10 хиляди британци на възраст от 10 до 85 години. Учените са анализирали как те възприемат гнева, страха и щастието, като са им показали снимки.

Според изследването най-малко щастливи са хората на средна възраст. При тях нивата на стрес и гняв са най-високи.

Резултатите от проучването са разделени на няколко фази в живота. През детството способността за възприемане на емоциите нараства. Реакцията към гнева е най-силна през пубертета. Пикът за възприемане на трите емоции е около 30-годишна възраст. След това способността да разграничаваме фините промени между страх и гняв намалява.

„С възрастта възприемаме гнева и страха все по-малко, а щастието – на същото ниво. Така с времето хората виждат всичко по-позитивно”, каза проф. Лора Джърмин от екипа.

Резултатите от изследването най-общо показват, че хората възприемат социалните ситуации по-позитивно с годините, защото по-добре игнорират гневните индивиди.

- реклама -