цели

Кога е идеалното време да си поставим нови цели?

Повечето хора решават да правят промени и си поставят цели въз основа на календара. Някои изследователи обаче твърдят, че има по-ефективен начин.

Случва ви се да отлагате големи проекти, които е трябвало да започнете днес? Изчаквате най-добрата възможност?

Е, определено имаме нещо за вас.

Много хора оставят живота им да започне „в понеделник“ или „от Нова година“.  Учените наричат тези дати „времеви ориентир“ – важни моменти от календара, които маркират времето и помагат на хората да организират живота си.

Експерти установяват, че хората са склонни да се чувстват по-мотивирани да започнат нещо ново в момент, който има значение за тях.

цели

Хенгчен Дай, асистент в UCLA Anderson School of Management, е един от изследователите, изучаващи този феномен, наречен „ефект на новото начало“.

Дай твърди, че каквото и да изпитвате, то е „психологически значима преходна точка“, където може да загърбите миналото, своите несъвършенства и провали и това е време, когато ще се чувствате по-мотивирани.

„Ако моментът е от значение за вас, има по-голяма вероятност да предприемете действия за постигане на целите си“, обяснява Дай.

Всъщност много вероятно е да имате по-голям успех в стартирането на начинанието, ако не се придържате към клиширания понеделник и изберете различна дата – например когато започне новият семестър.

Рождените дни също за популярен избор за задаване на нови цели, особено ако се доближават кръгла годишнина. Доклад на професори от Нюйоркския университет и UCLA установи, че хората са по-решителни и вземат важни решения за живота си, когато са на прага на ново десетилетие.

цели

Всъщност проучването установява, че значителен брой хора приемат нови предизвикателства на рождени дни, завършващи на девет. Така че, по-вероятно е да се запишете за маратон, когато сте на 29 или 39 години, отколкото когато сте на 30 или 40 години.

Точка на пречупване

Ребека Кики Уейнгартен, нюйоркски кариерен консултант, споделя, че нейните клиенти винаги търсят нещо ново и свежо, но времето „зависи от стила на работа и мотивационните нужди на всеки човек.“ Някои клиенти планират да започнат след ваканцията си, а други, например атлети, използват спортния сезон, за да „застанат на старта“.

цели

Някои хора смятат, че уволнението и раздялата са перфектното време да започнете проект, кариера, финансова или лична промяна.

Част от клиентите й получават своята мотивация на значителен рожден ден или годишнина, отбелязваща раждането или смъртта на любим човек.

Успехът не е гарантиран

Хората обикновено имат по-голям успех с дългосрочни цели, които изискват еднократно усилие, например установяването на пенсионен фонд.

цели

„Но изборът на значима дата за стартиране на начинание не е задължителна гаранция за успех“, коментира Катрин Милкман, професор по поведенческа икономика в Университета в Пенсилвания.

Дай се съгласява:

„По отношение на това колко дълго ще продължи това поведение и дали постоянството ще варира на базата на временни явления, това е отворен въпрос, който все още проучваме.“ 

Източник: BBC

- реклама -