Кога да използваш личния си фонд за спешни случаи?

Личният фонд за спешни случаи се създава, за да можеш в спешни и неотложни ситуации да си помогнеш сам. Така ще имаш сигурност и спокойствие в останалото време, че можеш да посрещнеш различни неочаквани трудности. Според специалисти, за да е ефективен, един такъв фонд би трябвало да е в размер на поне три месечни работни заплати. Удачно е и да бъде поставен в спестовна сметка с лихва, от която обаче лесно да можеш да теглиш при нужда.

Остава въпросът обаче – кога е удачно да използваш средствата. Има три въпроса, чийто отговори могат да те ориентират дали да посегнеш към спестяванията си. Те са:

  • Дали е неочаквано – има ли как предварително да планирам подобно събитие?
  • Неотложно ли е – мога ли да платя след месец или два?
  • Спешно ли е – мога ли да си позволя да го игнорирам?

Най-често, пари за спешни ситуации са ни необходими в един от следните случаи – здравословен проблем, авария с колата или у дома.

Дори и да нямаш кола или собствено жилище, то само заради самия теб и личната ти сигурност е добре винаги да имаш едно наум за изграждането на фонд за спешни ситуации.

Заделените пари са важни за качеството ти на живот. Препоръчително е да ги използваш само в някои ситуации. Виж няколко примерни сценария, които добре илюстрират кога е допустимо да се прибегне до личния фонд за спешни случаи.

1. Медицински разходи

Здравето ти е най-ценният актив и от него зависи всичко останало. Високите медицински разходи могат да бъдат посрещнати от такъв фонд – което включва не само посещение на доктор и лекарства, но и примерно – нуждата от второ мнение на специалист.

Един здравословен проблем е твърде вероятно внезапно да повлияе на всички аспекти на твоя живот – от работа, до взаимоотношения. Затова възможността сам да си помогнеш в такива моменти е безценна.

2. Неотложни домашни ремонти

Дори и най-модерното строителство може внезапно да създаде проблеми – от проблеми с покрива, до късо съединение. Такива случаи не могат да се прогнозират – те просто се случват и не могат да бъдат заобиколени.

Нещо повече – повечето от тези проблеми могат да ескалират, ако не им се обърне веднага внимание. Често пъти, дори не става въпрос за проблеми на сградата, а за човешка грешка, която също не може да се прогнозира. Например – с наводняване на жилището на съседа на горния етаж – дали заради забравен кран или спукана тръба.

В такива ситуации е удачно да използваш фонда си, за да разрешиш ситуацията по-бързо.

3. Загуба на работа или доходи

Финансови кризи, технически нововъведения, промени в дадена индустрия – всички тези събития не могат да бъдат прогнозирани, но се случват постоянно.

Ако бъдеш засегнат, ще имаш нужда от време, за да реагираш и намериш нова работа. Именно в тази ситуация можеш да разбереш защо препоръчителният размер на фонда е минимум три работни заплати.

С помощта на заделените средства ще можеш да се фокусираш върху търсенето на работа – без да се притесняваш за сметките, ипотеката или друго.

4.  Семейни извънредни разходи

Възможно е твой близък да има сериозен проблем – например да не може да си плати вноската по ипотеката и да рискува да загуби жилището си. Или всеки друг от вече изброените сценарии.

В такива моменти едва ли ще се чувстваш спокоен и ще гледаш безучастно отстрани – безпокойството има навика да се пренася. Затова способността да помогнеш на близките с твоите пари за спешни случаи може да се счита за почти равна по важност с това да помогнеш на себе си.

5. Автомобилни аварии

Около 40% от българския автопарк е на над 20 години, а средната възраст на българския автомобил е на около 19 години по данни на НСИ. Шансовете са, че и твоята кола е стара, а това гарантира постоянни разходи по поддръжка, които не могат да се прогнозират – от скъсан ремък, до смяна на акумулатор.

Тук изключваме периодичните сезонни разходи като смяна на гуми, свещи и масло. За да върви един стар автомобил се приема за даденост, че редовно ще се разваля и ще трябва да бъде ремонтиран.

Ако разчиташ на колата си в ежедневието, важно е да имаш резервни пари, с които да можеш да посрещнеш евентуална нужда от ремонт.

6. Кражба или загуба на имущество и лични данни, измама

Носиш ли всичките си документи – кредитни карти, дебитни карти, лични документи, книжка и т.н. на едно място? Вероятно, както повечето хора – да. Загубата на портфейла обаче може да означава, че минимум месец ще бъде нужно за преиздаване на всички карти, плащане на такси и работа с институции.

Възстановяването и посрещането на непланираните загуби е работа за твоя фонд за спешни случаи.

Това са само някои от най-популярните сценарии, при които може да ти се наложи да прибегнеш до средствата за спешни случаи. Не забравяй, ако си ползвал парите от фонда, трябва да го попълниш, за да може отново да имаш нужния финансов буфер и да си подготвен за всякакви житейски предизвикателства.

- реклама -