Кое е научното откритие на 2020

Разработването на РНК ваксините на Moderna и Pfizer-BioNTech, както и руската „Спутник V” и чуждестранните им аналози, бе признато от редакторите на водещото научно списание в света „Science” за основно научно постижение на 2020 г.

„Тази година бяхме наясно, че най-важното научно откритие по някакъв начин ще бъде свързано с коронавируса. Едва през последните седмици обаче ни стана ясно, че високоефективните ваксини срещу COVID-19 ще бъдат удостоени с тази чест. Ние се надяваме, но процесът на ваксинация на световното население е започнал“, заяви главният редактор на „Science” Голдън Торп.

Американското списание е едно от водещите в света. То публикува всяка година списък с десетте най-важни открития в науката, които са оказали особено силно влияние върху нейното развитие. Редакционният съвет на списанието провежда и гласуване на уебсайта си, което определя победителя, избран от читателите, който често не съвпада с този на съвета.

През декември миналата година редакторите на списанието обявиха за главно научно постижение на 2019 г. снимката на сянката на свръхмасивна черна дупка в центъра на галактиката M87, получена от телескопа Event Horizon. На свой ред обществеността сметна за научно постижение на 2019 възстановяването на външния вид на праисторическия „човек от Денисован” – то беше направено въз основа на фрагмент от челюст на момиче, намерен в една от тибетските пещери.

- реклама -