Кое е най-известното семейство тайни агенти

Ще кажете, че най-известните мъж и жена тайни агенти са „Мис и Мистър Смит“ или Хари и Хелън от „Истински лъжи“. Но това са филми. В действителност е имало такава двойка и това е семейство Розенберг.

Семейство Розенберг

Етел и Юлиус Розенберг са едни от най-известните шпиони, които историята познава. Те са съпруг и съпруга, американски граждани, които работят за КГБ.

Откъде започва всичко? Етел се ражда в еврейско семейство на 25 септември 1915 г. и мечтае да бъде актриса. Актьорското майсторство не успява да свърши особена работа и затова започва да изкарва прехраната си като секретарка за голяма манхатанска компания. Включва се в младата комунистическа лига и много скоро среща съпруга си там – Юлуис.

Знаменитата среща се случва през 1936 г. Юлиус е роден на 12 май 1918г. и също е еврейски имигрант, който бяга от СССР и се озовава в Манхатън. Макар и животът да е труден, Юлиус успява да ходи на училище и дори завършва градския колеж в Ню Йорк. Той е дипломиран електроинженер. По време на голямата депресия успява да се издигне доста високо в ранговете на младата комунистическа лига и практически достига нивото на лидер. През 1939 г. е достатъчно образован и начетен, за да получи работа в някои от много поверителните американски проекти за ВСВ.

Известни са, че предават тайна информация за  ядреното оръжие на САЩ на СССР.

Юлиус се присъединява към КГБ през 1942 г. и бързо се превръща в един от най-ценените им кадри. Той осигурява още много шпиони на КГБ. Предава информация за американските изследвания за ядрено оръжие на КГБ с помощта на съпругата си и брат й.

По-късно братът на Етел си признава и Розънберг са арестувани и осъдени на смърт. През 1953 г. са екзекутирани.

Според архивите, Юлиус загърбва комунистическото си потекло и през 1940 г. и прави това с надеждата, че ще избегне подозренията. Получава специална работна позиция в лабораториите на Форт Монмоут, Ню Джърси. В следващите 5 години никой не му обръща внимание и той продължава да гради кариера, разработвайки системи за комуникация, електроника, радари и чипове за контрол на ракети. Именно тогава съветските шпиони забелязват присъствието му в лабораториите. Откриват слабостите, с които да го използват и работата му започва. Според различни източници, Розенбърг е започнал да работи за КГБ през 1942 г. и продължи да предава секретна информация за проекта „Манхатън“, където именно се разработва първата атомна бомба.

Розенберг усетили наближаващата опасност и през 1950 година Джулиъс прави снимки за изваждане на паспорт за пътуване, но вече било късно и съпрузите са арестувани. През 1951, на 6 март, започва процесът, под ръководството на съдия Ървинг Кауфман. Той свързва шпионските действия на семейство Розенберг с Корейската война, която е започнала само месец преди Джулиъс Розенберг да бъде арестуван. Според съдията, като помагат на руснаците да получат атомната бомба по-рано, отколкото те сами ще я създадат, двойката е тласнала напред събития, които водят до война и са променили хода на историята в ущърб на САЩ.

Двамата са осъдени на смърт.

Екзекутирани са на 19 юни 1953 година. Джулиъс е умрял след първия токов удар, но на Етел се наложило да пускат ток 5 пъти, докато почине.

През 2015 година синовете им Майкъл и Робърт призоваха администрацията на Барак Обама да обяви осъждането и екзекутирането на майка им Етел за погрешно и да я реабилитира.

- реклама -