Коалицията заскърца: Няма да има извънреден съвет към Асен Василев

Коалицията заскърца: Няма да има извънреден съвет към Асен Василев. Това стана ясно днес след бурни скандали в Народното събрание. Преди ден стана ясно, че от „Продължаваме проманята“ готвят извънредно законодателство, с което се създава нов орган под ръководството на Асен Василев. Новият съвет има за цел да вкарва в черни списъци неудобните на властта и дори да блокира и отнема имуществото им.

Законът веднага предизвика буря от гневни реакции от страна на юридическата и политическата общност у нас. Ето реакциите и на политическите партии:

Дончев: Законът на Асен Василев няма как да мине, нарушава основни конституционни норми

Депутатът от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев с коментар за законопроекта на министър Асен Василев, т.нар. български „Магнитски“, който предвижда създаването на черни списъци по доноси и запорирането на имущество без съд.

„Когато изчетох за първи път текста,

помислих, че това е зле скалъпена шега.

Оказа се, че е истина. Този закон няма как да мине, няма да види и бял свят. Той нарушава основни конституционни принципи.“

Каримански: Български вариант на закона „Магнитски“ не е обсъждан с ИТН

Българският вариант на закона „Магнитски“ не е обсъждан и не е съгласуван с „Има такъв народ“ като коалиционен партньор. Това каза по време на брифинг в парламента Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия от „Има такъв народ“ (ИТН).

Каримански отговори на журналистически въпрос

бил ли е съгласуван тиражираният в публичното пространство като български вариант на закона „Магнитски“ законопроект с тях.

Депутатът Станислав Балабанов каза, че от това, което е излязло в публичното пространство, става ясно, че въпросният

проект на законопроект е „абсолютен фашизъм“.

„Ако това е минало през мозъка на някой политик – това е абсолютен фашизъм и това не може да бъде подкрепено от нормално мислещите хора“, коментира  Балабанов. Депутатът добави, че позицията на ИТН ще е категорично ясна по този въпрос.

Надявам се, че това просто е било обсъждано някъде

там в Министерски съвет и се надявам по никакъв начин то да не бъде приложимо, защото без съд и присъда, да действаш по този комунистически за нас начин, е неморално и некоректно, коментира депутатът.

Иванов за български вариант на закона „Магнитски“: Такъв законопроект няма и няма и да има

Такъв законопроект няма и няма и да има, коментира пред журналисти председателят на парламентарната група (ПГ) на „Демократична България“ (ДБ) в отговор на въпрос за разпространен в публичното пространство български вариант на закон „Магнитски“.

Такъв законопроект няма. За да има законопроект,

той трябва да е минал на някакво ниво на публично съгласуване. Подобни текстове изобщо не са били предмет на обсъждане в какъвто и да било политически формат.

Това, което се появи като някакви текстове, по никакъв начин

не може да бъде подкрепено от „Демократична България“

в този вид, посочи Иванов. По думите му тези текстове създават проблеми с Конституцията, с Европейската конвенция по правата на човека. Ние по никакъв не бихме подкрепили нещо, което създава такъв тип проблеми. В този смисъл ясно и еднозначно трябва да се каже – такъв законопроект няма и няма и да има, заяви председателят на ПГ на ДБ.


„Аз разбирам защо се появява сега този пас към медиите, защото има хора, които се притесняват от още една вълна санкции по „Магнитски“ и се притесняват от това,

че България се превръща в страна, която е траен,

редовен клиент на този санкционен механизъм и ние по някакъв начин ще трябва да уредим вътрешноправните последици от тези интервенции“, коментира Христо Иванов.

И тук искам да се обърна към хората, които пускат тези неща към медиите. Искам да се обърна към абсолютно всички политически сили – вместо да се занимаваме с това, дайте да си оправим прокуратурата, призова той.

Докато в България няма правосъдие, на което всички

да имаме доверие и да си решаваме вътре проблемите с твърдения за корупция или тяхното оборване пред независим съд и пред прокуратура, на която можем да имаме доверие, ще бъде отворена България към това външни фактори, включително САЩ, да правят подобни интервенции, които създават извънредни ситуации,

които после се чудим как да ги уредим и да произвеждаме

ето такива публични драми, коментира той.

„Ако не искаме да се чудим как подобен тип санкции да ги уредим във вътрешноправното си пространство, трябва да си оправим прокуратурата и да знаем как да я направим тази съдебна реформа. И в ГЕРБ, и в ДПС са абсолютно наясно с това нещо, просто трябва да излязат от политическия си ступор и да вземем решение принципно да си оправим къщичката“, заяви още председателят на ПГ на ДБ.

 БТА
- реклама -
error: Съдържанието е защитено