Коалицията на извънредна среща за бюджета, чакат Кирил Петков

Коалицията на извънредна среща за бюджета, чакат Кирил Петков. Актуализацията на бюджета заради антикризисните мерки ще обсъдят тази вечер управляващите.

Съветът трябваше да започне в 20 ч,

но засега се отлага заради посещението на премиера Кирил Петков в Брюксел, съобщи БНТ.

Във фокуса на заседанието са две теми – Планът за въстановяване и развитие, и актуализацията на бюджета и заложението в нея увеличение на пенсиите и антикризисни мерки. Предвидено е от юли ковид добавката от 60 лв. да бъде добавена към пенсиите + 10%, а от октомври те да бъдат увеличени средно с 15% по модифицираното швейцарско правило. Това означава, че от юли таванът

ще достигне до 2000 лв, а от октомври до 3400 лв.

Разкритикувани от синдикатите и работодателите бяха и предложените антикризисни мерки. По време на кръглата маса за въвеждане на еврото днес, председателят на комисията по финанси в НС коментира темата:

Аз винаги алармирам за необходимостта от

диференциация на мерките, както за капитала на бизнеса, така и за стимулиране на търсенето от гледна точка на потреблението. Но това, което отново казвам, може да бъде доизработено в самия механизъм на мерките и аз очаквам, че мерките, които са обявени чрез механизма в самата мярка – да се постигне някакъв тип диференциация, заяви Любомир Каримански от ИТН.

- реклама -