правителство, кабинет, министерски съвет
сн. БГНЕС

Коалиционното споразумение на финалната права: Чака се решението на БСП

Коалиционното споразумение между ПП БСП, ИТН и ДБ може да бъде подписано още днес, твърдят запознати. Това става възможно след като текстовете по него са били ревизирани финално снощи, а от „Демократична България“ вече финално ги одобриха. 

Късно снощи „Да България“ дадоха мандат на председателя на партията в оставка Христо Иванов, както и парламернтарната група да гласува „За“ номинацията за министър-председател и структура на Министерския съвет, предложени от „Продължаваме промяната“ в парламента.

Другите две партии в коалицията – „Демократи за силна България“ и „Зелено движение“ дадоха съгласие по-рано.

От БСП трябва окончателно да гласуват присъединяването си на пленум днес. „Има такъв народ“ вече обявиха, че участват в проекта.

Така подписването на документа може да стане факт още днес. Все още се уточнява дали той ще бъде подписан общо или отделно с всяка от формациите, които ще са част от бъдещата коалиция.

След поредните редакции на четирите партии настъпват още промени – закрива се Държавната петролна компания. Агенцията за българите в чужбина пък преминава към Министерството на външните работи. Агенцията по храните преминава към Министерския съвет. Банката за развитие и Агенцията за инвестиции ще са към новото министерство за растеж и иновации.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че се надява при връчването на мандата от президента те вече да са готови с предложението за кабинет.

Вече е ясно, че предложението на мандатоносителя „Продължаваме промяната“ включва петима вицепремиери – за всеки от представените в коалицията партньори по един и двама за „Продължаваме промяната“.

Почти сигурно е, че това ще бъдат бъдещият финансов министър Асен Василев и Калина Константинова, която ще бъде вицепремиер на ефективното управление.

- реклама -