здравеопазване

Коалиционните преговори: Различни мнения, но и допирни точки в сектор „Здравеопазване“

Днес представители на ПП, БСП, ДБ и ИТН продължиха коалиционните преговори за съставяне на правителство. Едната от дискусиите, които се проведоха тази сутрин беше на тема „Здравеопазване“. Тя беше определена като ключова с оглед на развитието на пандемията у нас.

Експертите се обединиха около няколко основни идеи. Сред тях – необходимостта от електронно пациентско досие, ограничаване на доплащането от страна на пациента, равен достъп до медицинска грижа и промяна в модела на финансиране на лечебните заведения.

Различните партии обаче често бяха на различни мнения за приоритетите на следващото правителство в тази област.

От „Има такъв народ“ препоръчаха създаването на специализирани болници за лечение на Covid, които да се задействат при нова вълна. Според тях е необходим и кризисен щаб, но съставен от инфекционисти и епидемиолози, за овладяване на кризата.

Проф. Андрей Чорбанов призова за премахване на ограниченията за неваксинирани:

„Незабавно премахване на ограниченията. Ваксинацията да остане доброволен информиран акт с прозрачни послания за гражданите, недопускане на всякакви форми на натиск“, каза той

От „Има такъв народ“ предлагат още премахване на клиничните пътеки и преминаване към диагностично свързани групи, нов закон за лечебните заведения, чрез който да бъдат създадени обществени лечебни заведения, които да нямат за цел печалба и приравняване на неплащането на здравни осигуровки към неплащането на данъци.

По отношение на анти Covid мерките БСП залага на повишаване броя на ваксинираните чрез мобилни групи за ваксинация на определени целеви групи от населението и ясно разделение на потоците пациенти, за да не бъдат пренебрегвани и социално значимите заболявания, които остават основна причина за смъртността на населението.

Левицата предлага още безплатни лекарства за деца под 14 години, намаляване на ДДС за лекарства и финансово осигуряване на защитени болници в труднодостъпни региони.

Проф. Георги Михайлов коментира:

„Това, от което ние няма да отстъпим като политическа сила, нека да го чуят всички наши слушатели, всички наши симпатизанти, всички български граждани е мнението на БСП, че болниците повече не могат да бъдат търговски дружества. Достатъчно много се нагледахме на тези ротативки, на изтласкването на пациента в периферията“.

„Основната задача в момента е осигуряване на максимални възможности за повишаване на броя на ваксинираните. Ясно е че ваксинационната политика e тази, която създаде п-ниската смъртност, по-ниските условия за спешност в цяла Европа. Тя е тази която ще реши проблема“, каза още Георги Михайлов от БСП.

От ДБ се обявиха за запазване на клиничните пътеки, но при ефективен контрол на медицинската дейност чрез създаване на независима Държавна агенция.

Доц. Александър Симидчиев допълни още:

„Един процент от събраните акцизи от тютюневи изделия и спиртни напитки да са за промоционални кампании и превенция на зависимости към Министерство на здравеопазването. Ако те са адекватно финансово осигурени, това, което ще се случи, че такива програми ефективни ще има и нашето население ще бъде профилактирано преди да започнем да го лекуваме, защото в момента дисбалансът по отношение по посока към лечебни заведения е твърде тежък, с почти липсваща профилактична насоченост“.

„Необходимо е въвеждане на национално ниво на протоколи за добра медицинска практика, каза още той. Дейностите извън обхвата на здравното осигуряване да бъдат заплащани чрез застрахователни фондове по критерии за финансова стабилност“, предложи още д-р Симидчиев.

Всички политически формации се обявиха за спешно въвеждане на електронно досие и спиране на доплащането от страна на пациентите, както и за изграждане на Детска болница и увеличаване на възнагражденията на работещите в Спешна помощ.

- реклама -