Коалиицонните партньори се съдят за дискриминация

Заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов иска публично извинение от председателя на НФСБ и съпредседател на ПФ Валери Симеонов. Той е подал жалба в Комисията за защита от дискриминация и в сряда (1 юни) ще бъде първото открито заседание по нея.

Жалбата е подадена през 2015 г. по признак „етническа принадлежност”. Причината са изявления на Валери Симеонов.

Орхан Исмаилов:“Валери Симеонов си позволи различни епитети, изкази по един и друг начин и се чувствам обиден от това, което той каза. Само заради това, че може би съм от друг произход“.

Зам.-министърът изтъква, че когато се говори и твърди нещо, човек трябва да го докаже. Затова и подава жалба. Той припомня, че изказванията започват от момента, в който е назначен на зам.-министерския пост. Орхан Исмаилов предполага, че може би самият Симеонов ще даде и отговор на въпроса дали е бил подведен, дали някой му дал грешна информация, дали е объркал лицата.

Орхан Исмаилов:„Аз мислех даже да оттегля жалбата си, защото няма нужда от това, но скоро пак имаше изявления, свързани с моето име. Така че този път реших наистина да отидем до край – да видим кой какъв е и като какъв се представлява в дадена институция, общество и т.н.”

Исмаилов не иска да цитира от кои конкретно изказвания се чувства дискриминиран – те са приложени по делото. „Едва ли не бях: турски агент, после: позор за министерството. Не знам – те са толкова много. Затова просто искам по един или друг начин поне едно публично извинение. Името е от най-важните неща за един човек, за мен особено, когато става въпрос за достойнство, за име, за чест. Името се гради с години, а не може някой да си позволява да говори неща, които нямат нищо общо с действителността и с истината”, подчерта той.

VALERI SIMEONOVИсмаилов отрече вероятността с жалба на член на правителството срещу лидер на партия, подкрепяща кабинета, да създаде и политически разногласи и противоречия в самото управление.

Исмаилов: „Когато той говореше тези врели-некипели, тогава ние нима не сме били в управлението. Така че аз с това апелирам всеки много внимателно да анализира, и когато говори да знае, че ние живеем в правова държава и аз този път ще се възползвам от възможностите, които ми дава законът. Така че това не е политически въпрос, това е личен мой въпрос към г-н Симеонов, не към неговата партия”

Адвокатката му Марияна Стоянова обясни, че законът дава възможност на комисията по дискриминация да реши въпроса с жалбата по същество. Решенията й могат също да се обжалват пред Върховния административен съд. Освен тази жалба Исмаилов е завел и дело в Софийски градски съд

- реклама -