КНСБ се срещна с ГЕРБ-СДС, определиха сформирането на редовно правителство за първостепенен приоритет

Ние многократно осъждаме и установяваме и настояваме пред няколко парламента вече да се състави редовно правителство.

Случващото се в последните 2 години доказва, че това не е най-добрият начин на развитие на страната.

Търсим устойчивост в управлението.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща с водачите на листи от ГЕРБ-СДС.

„Пред хоризонта на България стои въпросът с това да влезем час по-скоро в Еврозоната. Не мислим, че е възможен Бюджет 2023 с 3% бюджетен дефицит“, категоричен е той.

По думите му до 2027 г. БВП на страната ни трябва да стигне 225 млрд. поне., а 3100 лв. трябва да стигне средната работна заплата.

„Първостепенен приоритет за нас е след изборите да има сформирано работещо правителство. Само това би позволило пълноценно и адекватно управление на държавата. Тъжно е, че това ни е водещият приоритет. Готови сме да правим компромиси в името на това“, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

Като втори приоритет той определи борбата с инфлацията: „Мерки, когато понякога галят ушите на хората, няма да помогнат. Решителното влизане на държавата би помогнало цените да са пазарни. За част от наблюдаваните неща съм категоричен, че се държат на несъвършенства на пазара.“

Той прогнозира, че за един период от две или три години успешно може да имаме капиталова или инвестиционна програма за не по-малко от 8-9 млрд. лв., със средства от ЕС.

„Не можем да не коментираме и класическите приоритети. Нуждите на България от тежка инфраструктура – железници, пътища, ВиК структура, не са се променили. Няма как да се движим напред, ако не поставим образованието пред всички останали приоритети“, допълни още той и изреди други приоритети като дигитализацията и социалния диалог.

„Да си отговорим на въпроса откъде ще дойде този икономически растеж. Ако анализираме данните от миналата година, ще видим, че той беше от износ на електроенергия, на боеприпаси и на горива. 6 млрд. лв. ток, 5 млрд. лв. от боеприпасите и 5 млрд. лв. от горивата“, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

„За да финансираме политики и да правим прогноза за растеж, трябва да знаем той откъде ще дойде. Никой не може да каже това. Имаме спад в потреблението, инвестициите също и ще продължат да спадат. Правителствените разходи също ще спадат. Износът на електроенергия пада, ако има ръст, той ще е по-скромен от предните години. Крайно време е да си поговорим за това от какво ще расте нашата икономика“, категоричен е той.

По думите му енергетиката е наред и това е добрата новина, ако следващият редовен кабинет успее да промени ПВУ и премахне ангажимента, обричащ въглищната енергетика на крах.

Решенията според него са Еврозоната, Шенген и еврофондовете.

Деница Сачева обяви, че партията няма нова програма в областта на социалната политика: „Поставяме на първо място конкурентоспособността и възможността да направим така, че да имаме повече работа, по-добър пазар на труда, след това доходите и демография.“

„Залагаме БВП от 240 млрд. лв. до края на 2027 г., минимална работна заплата 1500 лв. за четиригодишен мандат, средна пенсия от около 1200 лв.“, допълни тя.

Тя подчерта, че социалният диалог е ключов.

Проф. д-р Костадин Ангелов призова пък за това брутната работна заплата на един лекар да бъде три брутни работни заплати, на сестрите – две, а на санитарите – една. Той обяви, че от партията за момента не са заложили промяна в размера на здравната вноска.

 

- реклама -