КНСБ: Сивата икономика в България произвежда 23 милиарда лева

„Сивата икономика в България произвежда 23 милиарда лева, които са извън обхвата на публичните финанси и осигурителните системи“, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

В нашата страна недекларираният труд държи сравнително по-нисък процент, спрямо повечето членки от Източна Европа и е 16%. За сравнение Пламен Димитров цитира данните на Румъния – с 29% недеклариран труд и Полша – с 38%.

16-20% от населението в страната е закупувало недекларирани стоки и услуги, 5-10% са упражнявали недеклариран труд, 6-14% са получавали заплата в плик, посочи Димитров. Най-много недеклариран труд има в селското стопанство, услуги , строителство, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, търговия. Причината са ниски заплати и липса на контрол от властите – 53% от хората смятат, че е малък рискът да бъдат хванати.

 

„Недеклариран труд има и в светлата икономика – голяма част от работниците там са с регистрирани договори и получават осигуровки, но имат и сиви отношения – допълнителни заработки извън трудовите и осигурителни отношения“, посочи Димитров. Такива отношения има често в шивашката индустрия.

Според синдиката за справяне със сивия сектор и недекларирания труд ще помогнат мерки на държавата в посока опростяване на процедурите за бизнеса и различните административни стъпки. По думите на Димитров трябва да бъдат убедени и подпомогнати малките фирми, че е по-евтино да бъдат изрядни, отколкото да работят в сивия сектор.

пенсии изплащане август добавки пенсионери

От КНСБ се противопоставиха на натиска на коалиционните партньори на ГЕРБ за актуализация на пенсиите за всички с аргумента, че това отблъсква работещите от редовно внасяне на осигуровки. „Когато всички знаят, че ще им бъдат вдигнати пенсиите без оглед на размера на вноските през годините, това е демотивиращо за останалите, работили цял живот“, мотивират позицията си от синдиката.

„В пенсионноосигурителната система принципът не трябва да бъде нарушаван, независимо дали е коалиционно споразумение“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. И добави: „Актуализацията на всички пенсии, независимо от внесените вноски, е развращаващо“.

Той е категоричен, че синдикатите няма да отстъпят от убеждението, че системата на социално и пенсионно осигуряване трябва да изплаща това, което си внесъл в нея като принос. А вдигането на на най-ниските пенсии трябва да бъде не през НОИ, а през социалното подпомагане. „Раздаване на едни пари, вдигане на някаква пенсия, защото тъй сме решили, и преизчисляването им, е силно демотивиращо и ще поощри хората да бъдат в недекларираната заетост и да не си плащат осигуровките“, заяви лидерът на КНСБ по време на дискусия, посветена на недекларирания труд у нас и в Европейския съюз.

- реклама -