КНСБ: Разликата между най-високо и най-ниско платения сектор у нас е над 5 пъти

Най-високо платеният сектор за 2017 г. са информационните технологии, а най-ниско платеният-ресторантьорството. Средната работна заплата за 2017 г. за ресторантьорството е 580 лв., а в информационните технологии 3150 лв. Това заяви на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Разликата между най-ниско платения и най-високо платения сектор е близо 5,5 пъти.

„През 2016 г. започнахме кампанията ни „Искам 100 лв. повече върху заплатата си“. Година и половина по-късно нещата, които сме постигнали всички заедно са дори повече от това, което сме поискали за увеличение на доходите средно. През последните 5 години данните показват, че недостигът на кадри доведе до общо преразпределение като компенсацията на наемния труд като компенсация за наемните работници се промени с повече от 6 процентни пункта спрямо БВП и достигна 43,1 процентни пункта от БВП за миналата година“, каза Пламен Димитров.

Той подчерта, че повече пари от произведения труд отиват към труда, отколкото към капитала. „Вътрешното разпределение на парите, стигнали до труда, които са 6,1 млрд. лв. за последните 5 години, е несправедливо. Затова говорим и за голям процент на работещи бедни, въпреки че на макро ниво имаме по-голямо разпределение към труда“, посочи президентът на КНСБ.

През 2017 г. средната работна заплата се е увеличила с 11,8% и достигна 1060 лв., което спрямо 2016 г. е увеличение със 115 лв.

От 3% до 5% до 10 % е масовото увеличение на работните заплати. По-рядко то е над 10%.

В някои от секторите няма колективни трудови договори, които са, според КНСБ, проблемни сектори-в много от секторите на леката промишленост, химическата промишленост, хранителната промишленост. На общинско ниво над 150 колективни трудови договори, сключени в общините в страната. Най-добри резултати има във Варна, Бургас и Стара Загора за надграждане на работни заплати.

Димитров посочи, че БВП за България за 2017 г. е близо 100 млрд. лв. Вътрешното търсене е основния двигател на растежа, а с 4,5% нараства крайното потребление за миналата година.

Според него има реални възможности за по-голям растеж на доходите в индустрията. Промишленото производство е нараснало с 36%, производството на основни метали е нараснало с близо 15%, а производството на химически продукти- с над 20%. Почти навсякъде в секторите на промишлеността има намаление на назначение кадрите и то незаради недостиг на работна ръка, според данните на синдиката.

В сферата на услугите има сектори, които са ниско платени.

При традиционно най-ниско платените сектори ресторантьорство, хотелиерство и търговия на дребно има ръст на средната заплата, най-вече в ресторантьорството, но заплатите остават ниски. Може би заради това и е нуждата от внос на чужди работници в тези сектори, коментира Пламен Димитров.

Главният икономист на КНСБ Любен Томев обясни, че през 2017 г. компенсацията на 1 отработен час в България в 5.1 евро, при 23.1 евро средно за ЕС.

КНСБ представи за трета поредна година доклад по колективно договаряне на заплатите за 2017 година (по-известен като докладът за доходите на КНСБ). Документът прави обобщение на увеличението на възнагражденията в страната по сектори, региони и професии през 2017 година и чертае посоките, в които те ще повишават през 2018 година.

- реклама -