Пламен Димитров КНСБ правителство кабинет икономика

КНСБ призова за бързо съставяне на правителство – всяко забавяне е риск за икономиката

Апелираме за бързо съставяне на новото правителство, защото всяко забавяне носи риск за икономиката.

Това каза днес във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му всяко забавяне може да наруши икономическите процеси в страната. Икономиката не е пострадала от политическите турбуленции, но има рискове, ако продължи това безвремие, да се нарушат важни икономически процеси. Според него политиците трябва да намерят формулата как по-бързо да съставят правителство.
Димитров коментира още, че във вътрешен план една от важните причини за бързо съставяне на новото правителство е напредващата на процедурата за съставяне на бюджет за следващата година и неяснотата как се съставя той. По думите му ключовият въпрос в бюджета за 2018 г. са доходите – как ще бъдат повишавани заплатите. Той посочи, че за следващите години синдикатът очаква средно годишно темпът на растеж на доходите да е между 100 – 120 – 150 лева.
Това е напълно постижимо, но и е наложително, каза синдикалистът. Според него дефицитният пазар на труда движи доходите нагоре, а икономиката може да си позволи увеличение им. Димитров смята, че увеличението на доходите е жизнено необходимо, ако страната иска да запази кадрите си. Той коментира още, че следващите години трябва да се гони растеж на брутния продукт от 4-5 процента годишно.

Източник: БТА
- реклама -