КНСБ Радев работодатели диалог минимална работна заплата

КНСБ поиска от президента Радев да възстанови диалога с работодателите

Причината за обтегнатите отношения – минималната работна заплата и осигурителните прагове

Президентът Румен Радев има функциите да даде импулса за възстановяване на диалога между бизнеса и синдикатите. Президентът като обединител на нацията и като политика в момента с най-високо доверие на обществото има функциите да даде импулса за възстановяване и стабилизиране на нарушения не по наша вина диалог с някои от бизнес организациите на централно ниво. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща на представителите на ръководството на синдиката с държавния глава. По-рано този месец президентът Радев се срещна и с представители на КТ „Подкрепа“.

КНСБ Радев
На много секторни нива, на браншово ниво диалогът върви, колективни договори се сключват, има партньорство и в министерства и в секторни съвети. Но по повод на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, непреднамерено и непредизвикано от нас действие на някои бизнес организации доведоха до този застой в нашите отношения, посочи Димитров. Той изрази убеденост, че президентът Радев и новото правителство след изборите могат да дадат тласък и импулс на тристранния диалог, защото това е нужно на страната. В тази връзка от синдиката предлагат секретарят на държавния глава по социална политика да участва в работата на НСТС.

Политика на доходите

От синдиката посочиха необходимостта за привеждане на доходите в съответствие с икономиката и растежа на БВП. Обща е била позицията, че такава визия и политика трябва неотклонно да се следва в България през следващите години, за да могат българските граждани и работещи да получат усещане за справедливост, посочи лидерът на КНСБ. Пламен Димитров изтъкна също, че политиката по доходите и ръста на заплатите в предприятията трябва да бъдат гарантирани и правата на работещите да бъдат по-добре защитени. От КНСБ очакват от президентската институция и от президента Радев в неговия мандат да направи така, че заедно с политиците да убеди парламента, че правото на сдружаване и на колективно трудово договаряне са защитени, така както изисква конституцията и да могат да бъдат прилагани в реалния живот.

КНСБ Радев

Енергетика и образование

От КНСБ са поискали енергийната политика на страната да бъде изчистена от всякакви идеологически влияния и да бъде подчинена единствено на националните цели и приоритети. За целта, да се набележат някои спешни и други дългосрочни мерки, които да дадат възможност за стабилното развитие на сектора и за подпомагане на енергийно слабите. Димитров посочи важността да бъдат защитени в следващите месеци ключови решения от гледна точка на националния интерес като гласуването през април в ЕП по референтния документ на ЕК, който натоварва българската електроенергетика с непосилни изисквания за нови емисии.
От КНСБ изразиха задоволство, че партиите в момента поставят образованието като приоритет и изразиха надежда, че това ще бъде така и след изборите, когато се стигне до конкретни управленски програми и действия като ключовият въпрос ще бъде кадровото обезпечаване на сектора и достойните доходи на учителите, посочи още Пламен Димитров.

- реклама -