КНСБ: Няма „доброволна“ карантина, изолацията е само с болничен лист

Няма „доброволна“ карантина в нормативната уредба, а изолацията е само с болничен лист. Това се посочва в позиция на КНСБ по повод на разнопосочните информации свързани с доброволната карантина, на която е препоръчително да се подлагат хората, които се завръщат у нас от страни с коронавирус.

От КНСБ посочват, че „ситуацията е достатъчно сериозна, за да възприемаме подобни изявления, свързани с „доброволна“ карантина, включително медийното им отразяване, като адекватни“.

„Карантината е механизъм, уреден в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза. Нуждата от карантина се установява по определен ред, като за времето, през която тя е наложена се издава болничен лист, изплаща се и обезщетение“, заявяват от синдиката.

Според КНСБ призивът за „доброволно“ поставяне под карантина е неясен, тъй като няма нормативен ред за „доброволна“ изолация, по преценка на физическото лице.

Той може да създаде допълнителни затруднения, хаос и противоречия, включително ненужни спорове между работници и работодатели в определени случаи, допълват от синдиката.
В позицията се посочва, че е разбираемо , че много граждани и работодатели са притеснени от възможността за разпространение на коронавируса.

Затова от синдиката призозават компетентните институции да инициират законодателни промени, с които да се регламентира доброволната карантина. КНСБ призовава компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията.

- реклама -