салдо

КНСБ настоява мярката 60 на 40 да се върне към стария си вариант

Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъжда удължаване на мярката 60 на 40 от август до края на годината. 250 милиона лева са осигурени през актуализацията на тазгодишния бюджет.

Служебното правителство предлага за август да се кандидатства до края на месец октомври. Средномесечно ще се подкрепя запазването на заетостта на 66 хиляди работници.

Служебният заместник министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров подчерта, че мярката подкрепя само запазване на заетостта и не компенсира инфлацията и изменената среда.

КНСБ настоя 60 на 40 да се върне към стария си вариант, действал до края на месец май тази година. Средства да получават всички фирми със спад на оборота от 20 и повече процента, като недостигът на средства да се компенсира през предстояща актуализация на бюджета от бъдещият парламент.

Президентът на синдиката Пламен Димитров аргументира настояването с променената през последните два месеца икономическа среда.

Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал, подкрепи настояването на КНСБ компенсациите да стигат до повече фирми. Според него, ако не може да се върне старото положение, са съгласни компенсации да получават фирмите със спад в оборота от 25 на сто, като компенсацията за тях да се намали от сегашните 50 на 40 процента от осигурителния доход.

- реклама -