КНСБ и КТ „Подкрепа” на среща с президента за енергетиката и въгледобива

Държавният глава Румен Радев ще се срещне с президента на КНСБ Пламен Димитров, президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и представители на ръководствата на двете синдикални организации.

Лидерите на двата национално представителни синдиката поискаха срещата с президента във връзка с българската позиция на Конференцията по изменението на климата (COP 24) в Катовице.

Делегацията на страната ни за форума ще се води от държавния глава. Очаква се на срещата в Катовице да бъде обсъдено допълнително затягане на ангажиментите, поети от страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата в контекста на Парижкото споразумение, което пряко ще рефлектира върху българската енергетика.

„През последните месеци расте международният натиск върху енергийните дружества, които разчитат на местни въглища. Шоковото поскъпване на въглеродните емисии, наложено от новите екоизисквания на Европейския съюз, задушават българската енергетика и заплашват над 100 000 работни места от целия регион. Нещо повече – те застрашават националната сигурност на страната, чийто единствен собствен ресурс са местните въглища. Това няма как да не доведе до напрежение. Затова на 28 и 29 ноември хиляди наши колеги протестираха в Раднево и в София. Те искат само едно – яснота за бъдещето на своите работни места и спасение за българската енергетика.

Едно от исканията на протестиращите миньори и енергетици е ясна позиция на страната срещу завишаването на екоизискванията, която да бъде изразена на Конференцията по изменението на климата (COP 24) в Катовице“, се казва в писмото на двата синдиката до президента Румен Радев.

Пламен Димитров и Димитър Манолов предлагат на държавния глава да бъде обсъдена и визията на президентската институция за развитието на българската енергетика до 2050 година.

- реклама -