минимална заплата

КНСБ: Европейските синдикати поискаха по-високи заплати в България

Европа иска по-високи заплати в целия континент и най-вече в държавите от Източния блок

Там възнагражденията са в пъти по-ниски спрямо останалите държави. Това е фокусът на започналата вчера кампания на Европейската конфедерация на профсъюзите „Европа иска увеличение на заплатите“, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Началото на събитието е било в Брюксел, а от българска страна са участвали президентът на КНСБ Пламен Димитров и бившият социален министър Зорница Русинова.

Целта на кампанията е да обедини исканията на синдикатите в цяла Европа за ръст на заплатите на работещите

КНСБ също е част от тази кампания.

Корпоративна Европа се възстановява от кризата, но в същото време едва един процент от населението на континента се ползва от увеличената печалба. Заплатите на работниците не са повишавани от години. Това се отразява не само на социалното неравенство, а и на икономиката като цяло, тъй като понижава търсенето, се аргументират от ЕКП.

Според генералния секретар на ЕКП Лука Визентини, цитиран в съобщението, е недопустимо в нова Европа да има заплати 10 пъти по-ниски от средните за континента. „Това е експлоатация и дъмпинг. Ниските възнаграждения в Източна Европа вредят на икономиката на ЕС. Вредят на свободното движение на хора и капитали, на трудовия пазар“, е заявил Визентини.

По думите му повишаването на минималните заплати е една от мерките за повишаване на доходите. Но тя не е достатъчна. Причината – в държавите от източния блок, включително и България, тя е твърде ниска спрямо заплащането в другите държави от ЕС. Визентини смята, че единственият начин заплатите да се повишат, е колективното договаряне.

Според данни, представени от лидера на КНСБ Пламен Димитров, минималната заплата в България (235 евро) е най-ниската в Европа. За сравнение – в Румъния тя е 321 евро. В Гърция – 586 евро. В Люксембург – 1999 евро, или около 9 пъти по-висока от нашата. При средната заплата съотношението е същото. 449 евро в България спрямо 3333 във Финландия – разлика от близо 8 пъти. Той е подчертал, че българският синдикат никога не е спирал да иска увеличение на доходите. И това ще бъде основният акцент във всяка една кампания през следващите години.

Пламен Димитров е припомнил, че КНСБ е започнала активна кампания по увеличение на доходите още през есента на 2016 г. – „Искам още 100 лв.“. Целта на акцията е да насърчи работниците да искат ръст на заплатите си през 2017 година поне с 10 на сто.

- реклама -