пенсиите, увеличение, пари

 КНСБ: Българинът получава много по-малко, отколкото изработва

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов коментира в студиото на „България сутрин“, че официалната инфлация, която е измерена за август, е 18%. 

„Казваме, че личната инфлация е 50%, защото основните стоки и услуги са се увеличили много.

Причините са много, една от тях е енергийната криза. Няма как да бъдем успокоени на този етап, че инфлацията ще спре да расте.

Трябва да се започне с увеличаването на минималната работна заплата. Няма как хората да останат спокойни, че обедняват всеки изминал ден“, заяви той.

Мнението му е, че българинът получава много по-малко, отколкото изработва. 

„Най-засегнати са работещите в бюджетната сфера – библиотеки, музеи, здравеопазването, ВиК секторът и заведенията. Резерви има, но всичко е въпрос на политика и кой къде ще насочи финансите. Законът казва, че извънредният труд в България е забранен и се полага само в определени сектори и формати, когато това се налага“, каза Капитанов.

Според него е въпрос е на добра организация на работа във всяка една фирма, но това е трудно заради липсата на кадри.

„Това, което наблюдаваме, е нарастване на инфлацията, която идва по международните канали. В този смисъл България показа по-лошо поведение в сравнение с други страни членки от ЕС. Единствено Балтийските страни имат по-висока инфлация за август“, посочи председателят на Съюза на икономистите в България проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ мерките са преди всичко сдържане на инфлацията по линия на това производителите да бъдат в по-голям икономически реализъм спрямо тренда на цените, да няма произвол на спекулативно покачване на цените. 

„В тази посока трябва да има контрол. Рискът е, че в предстоящото по-голямо сезонно потребление, ако цените нараснат, ще трябва да има компенсаторни мерки за цената на електроенергията. Всякакви опити за спекулация означават държавна намеса. Трябва да има известно увеличение на заплатите и на пенсиите“, допълни тя.

- реклама -