Площад "Славейков" книжен пазар

Книжният пазар на площад „Славейков“ остава

Книжният пазар на пл. „Славейков“ няма да бъде премахван. Това увери столичният кмет Йорданка Фандъкова на днешното заседание на Столичния общински съвет.

В декларация от името на групата на БСП председателят на групата Калоян Паргов заяви, че според левицата книжният пазар на „Славейков“ трябва да бъде запазен, но като се изхожда от презумпцията, че никой не харесва състоянието му в момента. „Но, може с ремонта да се изгради нова инфраструктура, нов книжен пазар. Целта е да се запази книжният пазар на площада, но да покажем уважение към книгата и пл. „Славейков“ да остане културно средище“, заяви Паргов.

Той обясни, че продавачите на книги са пуснали подписка в подкрепа да бъде запазено книжното средище, в която вече са се включили над 1000 подписа от граждани, които искат запазването на този наложил се сред книгоманите пазар.

книжен пазар

От своя страна Йорданка Фандъкова обясни, че има добър диалог с гражданите и вече има подписката. Докато вие правихте кампания, аз работих порез това време. Поела съм ясен ангажимент, няма проект за премахване на пазара, заяви кметът.

В техническия проект има предложения, които бяха разглеждани в работна група, но категоричното решение е, че книжният пазар не само ще се върне, но има предвидено място за функционирането му на пл. „Славейков“. Моят личен ангажимент е той да бъде постоянен, защото приемам, че това е част от културната среда на едно градско пространство“, заяви Фандъкова.

Тя, обаче поясни, че категорично е против кашоните и продажбата на учебници, защото в София има много книжарници, откъдето учебници могат да се закупят, но продажбата на книги има място на това емблематично място. Временно докато се прави ремонтът на площадката, площадката на градинката пред хотел „Рила“ е отредена за продажбата на книги“, обясни столичният кмет.

Калоян Паргов й благодари, че е променила решението си, а Фандъкова му отвърна, че това са спекулации и такова решение не е имало изначално.

- реклама -