КНДР закрива своя ядрен полигон

КНДР закрива своя ядрен полигон

Властите в Северна Корея окончателно ще затворят своя ядрен полигон Пхунгери през май. Процесът на неговото демонтиране ще бъде публичен. Това заяви на брифинг в Сеул говорителят на южнокорейския президент Мун Чже Ин.

Договорката за закриването е достигната по време на срещата на лидерите на двете Кореи на 27 април. Ким Чен Ун е обещал да покани журналисти и експерти в областта на сигурността, които да наблюдават този процес, каза още говорителят на южнокорейския президент.

Той също така отхвърли твърденията на опозицията, че КНДР се е съгласила да демонтира обектите на полигона, защото те вече не могат да бъдат използвани. „Някои говорят, че Северът унищожава обекти, намиращи се в плачевно състояние, но вие ще видите, че това не е така“, добави говорителят.

В петък южнокорейският президент Мун Чже Ин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещнаха на границата между двете страни. След историческите преговори беше подписана Декларация за мир, процъфтяване и обединение на Корейския полуостров.

- реклама -