Иран

КНДР се съюзява с Иран срещу Съединените щати

Северна Корея предлага на Иран „да се борят заедно срещу несправедливостта на САЩ“, съобщи председателят на иранския парламент Али Лариджани.

По-рано днес той остро разкритикува американските действия, включително по отношение на ядрената сделка с Техеран. Лариджани изрази мнение, че поведението на президента Доналд Тръмп показва неуважение към ООН, както и неспособността на Вашингтон да изпълнява международните споразумения.

Той сподели още, че американският държавен глава провежда „деобамизация“ на САЩ. Използвайки този неологизъм, съставен от името на предишния обитател на Белия дом – Барак Обама – иранският политик каза, „Тръмп иска да унищожи всичко от предишната администрация на страната“.

Вчера президентът Доналд Тръмп обяви, че американската администрация е готова да излезе във всеки един момент от иранското споразумение, ако не успее да договори нови условия по него.

„В случай, че на нас не ни се отдаде възможност да достигнем до решение…, действието на споразумението ще бъде прекратено. То се намира под постоянно преразглеждане“, каза държавният глава и допълни, че решението за излизането от договора може да бъде взето във всеки един момент.

Позицията на САЩ обаче беше посрещната с неодобрение от Германия, Франция, Русия, Великобритания, които отказаха да подкрепят стратегията на Тръмп.

- реклама -