Франция буркини забрана кметове против забрана

Кметове във Франция няма да отменят забраната за буркините

Кметовете на някои френски градове няма да се съобразят с решението на съда и НЯМА да отменят забраната за носене на буркини. За решението на кметовете, между които тези на Ница и Фрежус съобщава France Presse.
Кметството на Ница ще продължи действието на забраната по оношение на носенето на буркини дотогава, зокато тя не бъде отменена окончателно и най-високо ниво„, се казва в заявление от кметството. Франция буркини забрана кметове против забрана
Забраната, въведена във Фрежус остава в сила„, заяви кмета на града Давид Рашлин, който е и представител на партията Национален фронт.
„Отмяната на въведената във Вилньов-Любе забрана само ще доведе до обостряне на ситуацията“, предупреди кмета на града Лионел ЛукФранция буркини забрана кметове против забрана

Решението на Държавния съвет

 По-рано днес висшата административна инстанция на Франция – Държавния съвет, отмени забраната за носене буркини по плажовете на страната.

Съдът определи решението на местните власти като „противоречащи на основополагащите свободи на гражданите„. Съдът намира, че подобни ограничения могат да бъдат въвеждани само в случай на сериозна опасност за обществения ред.

ООН приветства решението на държавата

ООН приветства решението на Държавния съвет на Франция да отмени забраната за носене на плажното мюсюлманско облекло за жените, съобщи Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН.

Той добави, че „достойнството на човека трябва да се уважава.

- реклама -