Чикаго
сн. БГНЕС

Кметицата на Чикаго ще дава интервюта само на цветнокожи журналисти

Афро-американският кмет на Чикаго обяви, че за в бъдеще ще дава интeрвюта „лице в лице” само на цветнокожи журналисти. Така тя иска да осъди липсата на расово многообразие в медиите на големия американски мегаполис.

Лори Лайтфут, 58-годишна демократка, обясни, че иска да насочи вниманието към „поразителната белота и мъжко присъствие в медиите в Чикаго“.

„По случай двегодишнината от встъпването ми в длъжност като кмет на този велик град, аз ще давам изключително интервюта на цетнокожи журналисти“, каза тя в отворено писмо на две страници.

„Като първата чернокожа жена кмет на Чикаго и първия открит гей кмет, изборът ми през 2019 г. беше приветстван заради разбиване на догмите пред залите на властта“, каза Лайтфут. „Това, че съм кмет, ме поставя в уникалното положение да осветя този най-важен въпрос.“

Лайтфут заяви, че Съединените щати са изправени пред историческа преоценка около систематичния расизъм, а много институции се занимават с „дълбоко вкорененото наследство на институционализирания расизъм“.

сн. БГНЕС

Кметът изрази съжаление, че изглежда повечето от медиите в Чикаго не са уловили този момент.

„Групата на репортерите, назначени да отразяват работата ми на практика е изцяло бяла“, каза Лайтфут.

Тя смята, че не е приемливо, че на цветнокожите жени не е било възложено да отразяват новините, свързани с кметството.

Местната радиостанция WBEZ оспори това твърдение, като каза, че от тримата нейни репортери в кметството, две са цветнокожи – едната испанка, а другата от Южна Азия.

Двете години на управлението на Лайтфут бяха бурни, градът се бори с нарастващата престъпност, полицейските случаи на жестокост и продължаващата битка на съюза на учителите в Чикаго. В проучване на общественото мнение, проведено през март за Chicago business и Daily Line, само 16 процента от анкетираните оценяват представянето на Лайтфут като отлично или добро.

- реклама -