Кметът Тотев тръгна на уроци по каба гайда

Кметът Иван Тотев свири на родопска каба гайда от няколко месеца. И признава,  че магичният звук му носи наслада за душата. Купил си я преди четири години от майстор в родопското село Гела, но дълго време не му оставало време да я хване под мишница. Отскоро градоначалникът ходи на уроци при гайдаря Димчо Енчев от ансамбъл „Тракия“ и е изключително доволен от темпа, с който овладява народния инструмент. Чрез гайдата  рязко намалявал натрупаното напрежение от кметската работа. Безкрайно е благодарен на своя учител Димчо, който му показвал  тънкостите в свирнята, като майсторски настройвал гайдуницата и ручилото на кметската гайда.

Тотев е поканен да демонстрира какво е научил на голямата родопска среща с куп известни изпълнители, която ще се състои в стола на „Аграрен университет“ на 21 април.

Отдавна ми харесва звукът на родопска гайда, затова преди четири години си купих този инструмент от село Гела и се запалих да се науча да свиря, потвърди за „Марица“ кметът Иван Тотев.  Той сподели, че все още е в групата на начинаещите, но се кани да засили уроците при приятеля си Димчо Енчев поне два пъти седмично.

Първата песен, която градоначалникът мечтае да изпълни самостоятелно, е “ Рипни, Калинке, да тропниме, да се пукат душманите“, цитира Тотев. И призна, че му е много трудно, а най-лесно е било да овладее „си“-то. Кметът упорито репетирал дори и вкъщи, без да стряска съпругата и дъщеричката си.

Не е сигурен дали ще успее да се подготви за концерта в Аграрния университет, че да не се посрами пред публиката. „Много популярни рок групи използват народни инструменти, защо и аз да не изпълня някое рок парче на родопска гайда, след като се науча да свиря“, смее се Иван Тотев, който от малък е предан фен на рока.

- реклама -