Кметът на Войводиново пред FN: Ние не правим етническо прочистване

Тази вечер от 19 часа ще се проведе общоселско събрание във Войводиново. На него е поканен кметът на община Марица. Вчера се проведе среща, на която беше решено ромите от селото да бъдат настанени в общински жилища в пловдивския квартал Столипиново. Кметът на Войводиново Димитър Тосев е категоричен, че не се извършва етническо изселване. За такива действия говори председателят на Българския хелзински комитет Красимир Кънев.

Г-н Тосев кое налага провеждането на среща с жителите на Войводиново?

Идеята е на хората да им се каже каква е последната информация. Кметът на община Марица също се очаква да присъства. Ще запознаем хората с вчерашните решения. До довечера ще има повече яснота около настаняването на циганите, които останаха без къщи. По този начин искам да намалим напрежението и да обясним за неверните неща, които се говорят.

Кое не е вярно във връзка с проблемите с ромите във Войводиново?

Например, че ние сме ги изгонили циганите насилствено. Това не е вярно. Че има етническо прочистване. Г-н Кънев от Български хелзински комитет го казва това. „Прочистване“ е многозначна и много страшна дума. Точно той да я използва не говори добре. Сега кой ли не им дава съвети. На един необразован и незапознат със ситуацията човек като му се каже нещо той го приема за чиста монета.

Хората се оплакват, че не могат да си вземат документи и вещи от къщите. Осигурен ли им е достъп?

Който желае да дойде е приет. Осигурено е полицейско присъствие. Отделно аз съм ходил с циганите, които искат да си вземат вещи. Когато пожелаят могат да дойдат да си вземат нещата. За да се чувстват в безопасност – с полиция или с мен.

Бяхте категоричен, че няма връщане назад. Остава ли тази Ваша позиция?

Хората от селото я имат тази позиция и аз се радвам, че я отстояват. Докато циганите започнат да мислят в правилната посока. Надявам се общината да вземе мерки във връзка с другите гета. Да се направи така че децата реално да ходят на училище.

Ние нямаме против тях. Имаме против начина, по който се гледат.

В една стая живеят 5-6 деца и бащата и майката. Всеки има нужда от нормални условия за живот. Аз съм виждал дете със заболяване – голо и босо. А покрай него се сбиха кой ще вземе банкоматната карта, за да изтегли 700 лв. Държавата им дава пари, за да се грижат за детето, а такова нещо няма.

Аз се радвам, че има гражданска позиция. И хората искат промяна. Те не я искат само за селото. Идеята нали е да се върнат емигрантите обратно в България. Това ще стане, когато всичко тръгне по каналния ред.

- реклама -